Nordiska museet

Tässä artikkelissa tutkimme Nordiska museet:n aihetta perusteellisesti, tarkastelemme sen alkuperää, sen vaikutusta nyky-yhteiskuntaan ja sen merkitystä jokapäiväisen elämän eri alueilla. Ymmärtääksemme tätä ilmiötä paremmin perehdymme sen historiaan, analysoimme eri näkökulmia ja annamme äänen alan asiantuntijoille. Kaikilla näillä sivuilla kehotan lukijaa pohtimaan Nordiska museet:tä eri näkökulmista ja kyseenalaistamaan omia ennakkokäsityksiään siitä. Toivon, että tämä artikkeli osoittautuu tiedon ja inspiraation lähteeksi ja rikastuttaa Nordiska museet:n ympärillä käytävää vuoropuhelua.

Pohjoismainen museo
Nordiska museet Skansenilta nähtynä.
Nordiska museet Skansenilta nähtynä.
Tyyppi Kulttuurimuseo, etnografinen museo, museorakennusView and modify data on Wikidata
Sijainti Tukholman kuntaView and modify data on Wikidata
Perustettu [1]View and modify data on Wikidata
Johtaja Sanne Houby-Nielsen () [2]View and modify data on Wikidata
Kotisivut http://www.nordiskamuseet.se/
Koordinaatit
Kartta
Pohjoismainen museo
Museon pääsali.

Nordiska museet (Pohjoismainen museo) on museo Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa. Se sijaitsee Djurgårdenin saarella lähellä kaupungin keskustaa. Museo esittelee Ruotsin kulttuurihistoriaa ja kansatiedettä 1500-luvulta nykypäivään.

Artur Hazelius perusti museon 1800-luvun toisella puoliskolla. Se tunnettiin alun perin nimellä Skandinavisk-etnografiska samlingen eli Skandinavialaisen kansatieteen kokoelma. Nykyisen nimensä Nordiska museet sai vuonna 1880.

Nykyinen museorakennus rakennettiin vuosina 1889–1907. Sen suunnittelijana toimi arkkitehti Isak Gustaf Clason. Kyseessä on yksi Tukholman monumentaalisimmista rakennuksista. Rakennuksessa on vaikutteita 1600-luvun pohjoiseurooppalaisesta renessanssiarkkitehtuurista, kuten Frederiksborgin linnasta. Museon keskuksena oleva suuri muistosali perustui Hazeliuksen vuonna 1890 esittämään suunnitelmaan. Sisäänkäyntiä koristavat obeliskit ja Kaarle X Kustaan ratsastajapatsas.[3] Pääsalin päässä on massiivinen Kustaa Vaasan patsas.

Djurgårdsbronin läheinen alue, jossa museo sijaitsee, tunnetaan nimellä Leijonslätten.[3]

Lähteet

  1. V1.19View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Ny chef utsedd för Stiftelsen Nordiska museet, Pohjoismainen museo, . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. a b Fredric Bedoire: Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild, s. 216. Norstedts, Tukholma 2012.

Aiheesta muualla