Norfolkinravuri

Nykymaailmassa Norfolkinravuri on aihe, josta on tullut yhä tärkeämpi ja josta on tullut monien ihmisten kiinnostava kohde. Puhummepa sitten sen vaikutuksista yhteiskuntaan, sen merkityksestä historiassa, sen merkityksestä tänään tai mistä tahansa muusta asiaan liittyvästä näkökulmasta, Norfolkinravuri on aihe, joka ei lakkaa herättämään keskustelua ja keskustelua. Alkuperäistään vaikutukseensa nykypäivään asti Norfolkinravuri on ollut tutkijoiden, ammattilaisten ja suuren yleisön tutkimuksen ja kiinnostuksen kohde. Tässä artikkelissa tutkimme Norfolkinravuri:een liittyviä eri näkökohtia ja yritämme valaista tätä aihetta, joka on niin tärkeä nykyään.

Norfolkinravuri
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Iso-Britannia
Muita nimityksiä: Norfolkinhevonen, roadster
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: ajohevonen, matkaratsu

Norfolkinravuri on sukupuuttoon kuollut hevosrotu, joka oli kotoisin Norfolkin alueelta Englannista. Rotu oli "Norfolkin seudulta peräisin oleva kookas ravaava ajohevonen"lähde?. Nimitys norfolkinravuri tuli käyttöön myöhemmin, kun rotu oli vakiintunut Norfolkissa. Tähän vaikutti Englannin kuninkaan Henrik VIII:n vuonna 1542 antama määräys, jonka mukaan varakkailla henkilöillä piti olla tietty määrä ravurioriita.

Rodun historian tärkein isäori oli puolirotuinenselvennä Shales (s. 1755)[1], josta käytetään myös nimeä Old Shales. Shalesin isä Blaze (s. 1733)[2] oli englannintäysiverinen ja kuulun laukkahevosen Flying Childersin poika.

Shalesin aikoina norfolkinravurista tuli Englannissa yleiskäyttöinen matkahevonen. Rotua käytettiin ratsuna seuduilla, joilla ajokuntoista tiestöä ei ollut. Se tunnettiin kyvystään kantaa painavaa miestä pitkienkin matkojen päähän 16–17 mailin tuntivauhtia. Yorkshiressa sama rotu tunnettiin yorkshirenravurina, ja sitä kutsuttiin myös nimityksellä roadster. Ravikilpailut erityisesti ratsastettuina olivat 1800-luvun alkupuolella suosittuja, ja norfolkinravuri menestyi niissä erittäin hyvin.

Vuonna 1822 Amerikkaan viety ori Bellfounder tuli poikansa Hambletonian 10:n kautta tärkeäksi vaikuttajaksi amerikanravuriin[3]. Norfolkinhevonen vaikutti merkittävästi myös hackneyhevosen syntyyn[4].

Lähteet

  1. Old Shales Hackney Pedigree Online All Breed Database. Viitattu 20.6.2011.
  2. Blaze Thoroughbred Pedigree Online All Breed Database. Viitattu 20.6.2011.
  3. Hayes, Horace M., FRCVS: Points of the Horse: a treatise on the conformation, movements, breeds and evolution of the horse, s. 425. London: Stanley Paul, 1969. ISBN 0 09 038711 2
  4. Hackney history. Viitattu 7.2.2011