Tämänpäiväisessä artikkelissa aiomme puhua OpenAL:stä, aiheesta, joka on viime aikoina saanut suurta merkitystä. OpenAL on aihe, joka herättää suurta kiinnostusta ja jolla on syvällinen vaikutus tämän päivän yhteiskuntaan. Tämän artikkelin aikana tutkimme OpenAL:een liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä ja historiasta sen vaikutuksiin nykymaailmassa. Analysoimme sen merkitystä ja vaikutuksia sen eri alueilla sekä sen mahdollisia vaikutuksia tulevaisuudessa. Toivomme, että tämä artikkeli on arvokas tietolähde kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään paremmin OpenAL:tä ja sen merkitystä nykyään.
OpenAL (Open Audio Library) on ohjelmointirajapinta ja kirjasto, joka on tarkoitettu ääniohjelmointiin. Se ottaa inspiraationsa OpenGL-kirjaston puolelta. Sen tarkoitus on tuottaa alusta- ja laiteriippumattomalla tavalla tuki positionaaliseen ääneen ja erilaisiin reaaliaikaisiin ääniprosessointiefekteihin (äänen vaimenemiseen etäisyyden takia, Doppler-ilmiön mallintamiseen, jne). Lisäksi se tarjoaa laitevalmistajille mahdollisuuden kehittää omia laajennuksiaan ominaisuuksille, joita ei vielä ole hyväksytty standardiin. OpenAL on toteutukseltaan suhteellisen yksinkertainen ja helppokäyttöinen: kuuntelijoita on vain yksi, jota varten äänitehosteet luodaan. OpenAL ei myöskään huomioi äänen nopeutta muuta kuin Doppler-effektin laskennassa.[1][2]
Se on avoimen lähdekoodin projekti, jonka aloitti Loki Software siirtääkseen Windows-pelejä Linuxille, ja jota nykyisin hallinnoi Creative Technology ja Apple. Alun pitäen tarkoituksena oli muodostaa OpenGL:n tapainen yhteinen "Architecture Review Board" -toimielin, mutta nykyäänkin jatkokehityksestä käydään edelleen keskustelua vain postituslistoilla.
OpenAL:n alkuperäisen referenssitoteutuksen teki pääasiassa Creative Technology. Se on nykyisin tunnettu nimellä OpenAL SI ("Sample Implementation"). Varhaisissa versioissa lisenssinä oli BSD, sitten lisenssiksi valittiin LGPL, joka oli käytössä versioon 1.1 saakka. Koska Creative julkaisi referenssitoteutuksen version 1.1 suljetun lisenssin alla, OpenAL:sta on haarautunut erilaisia versioita. Viimeisin vapaa versio on saatavissa Subversion-versionhallinnasta. Siitä on edelleen kehitetty LGPL:n saatavilla oleva, laajasti käytetty OpenAL Soft -toteutus.