Operaatio Mooses

Nykymaailmassa Operaatio Mooses on aihe, joka on herättänyt monien ihmisten huomion ja kiinnostuksen eri puolilla maailmaa. Operaatio Mooses on herättänyt laajan kirjon keskusteluja ja keskusteluja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan ja sen merkitykseen populaarikulttuurissa. Vuosikymmeniä taaksepäin ulottuva Operaatio Mooses on kehittynyt ja sopeutunut yhteiskunnan muutoksiin ja säilyttänyt vaikutuksensa monilla jokapäiväisen elämän osa-alueilla. Tässä artikkelissa tutkimme Operaatio Mooses:n merkitystä ja sen roolia nykymaailmassa sekä analysoimme sen vaikutusta ja merkitystä eri alueilla.

Operaatio Mooses (hepreaksi מבצע משה, Mivtza Moshe) oli etiopianjuutalaisten salainen evakuointi Israeliin Etiopian nälänhädän aikana vuonna 1984. Operaation aikana kuljetettiin noin 8 000 etiopianjuutalaista pakolaisleireiltä Sudanista lentoteitse Trans European Airwaysin lentokoneilla Brysselin kautta Israeliin koska israelilaisilta lentokoneilta oli kielletty lentämistä Sudanin ilmatilassa. Operaatio alkoi 21. marraskuuta 1984 ja päättyi 5. tammikuuta 1985, ja sen toteuttivat yhteistyössä Israelin armeija, CIA, Yhdysvaltojen lähetystö Khartumissa, palkkasoturit ja Sudanin valtion turvallisuusjoukot.

Tuhansia etiopianjuutalaisia oli paennut Etiopiasta jalkaisin Sudanin puolella sijaitseviin pakolaisleireihin. Arviolta noin 4 000 henkeä menehtyi vaelluksen aikana. Sudan katsoi evakuointia läpi sormiensa. Kun tapahtumat levisivät julkisuuteen, arabimaat painostivat Sudania kieltämään ilmakuljetukset, ja noin 1 000 etiopianjuutalaista jäi pakolaisleireille. Useimmat heistä evakuoitiin myöhemmin Yhdysvaltojen johtamissa Operaatio Joshuassa 1985 ja Operaatio Solomonissa 1991.