Pielisjoen linna

Pielisjoen linna-maailmassa on loputtomasti kiehtovia ja merkityksellisiä näkökohtia, jotka ansaitsevat tutkimisen ja ymmärtämisen. Pielisjoen linna on herättänyt lukemattomien ihmisten mielenkiinnon ja uteliaisuuden eri puolilla maailmaa sen vaikutuksista yhteiskuntaan ja sen ajan kehitykseen. Rikas ja monipuolinen historia Pielisjoen linna on edelleen keskustelun ja keskustelun aihe useilla aloilla tieteestä ja teknologiasta populaarikulttuuriin ja taiteeseen. Tässä artikkelissa perehdymme Pielisjoen linna:n kiehtovaan maailmaan ja tutkimme sen alkuperää, vaikutusta ja merkitystä nykyään.

Pielisjoen linna.
Pielisjoen linna Ilosaarelta kuvattuna.

Pielisjoen linna on Joensuun vanhin kivirakennus: se on vuodelta 1852. Rakennus sijaitsee Siltakadulla Niskasaaressa, joka on yhteydessä Ilosaareen.

Talo rakennettiin alun perin kruununmakasiiniksi. Vuonna 1919 suojeluskunta sai tilat käyttöönsä, ja kymmenen vuotta myöhemmin, arkkitehti Ole Gripenbergin suunnittelemien uudistusten jälkeen, rakennus vihittiin Pielisjoen linnaksi. Vuoteen 1967 rakennus oli Puolustusvoimien toimistokäytössä, muun muassa sotilaspiirin esikuntana. Vuoden 1971 jälkeen rakennuksessa olivat toimineet Joensuun korkeakoulun ylioppilaskunta ja Joensuun yliopiston Karjalan tutkimuslaitos. Presidentti Ståhlberg yöpyi Pielisjoen linnassa vuonna 1930 Ståhlbergin kyydityksen päätteeksi.[1]

Kun Joensuun kaupunki ja valtio tekivät kiinteistövaihtoja, rakennus vapautui yliopistolta ja tiloihin muutti vuonna 2006 Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Rakennuksen tiloja

Alakerrassa oli aikanaan miehistötila, tykkihalli ja läpiajettava käytävä. Kolmannessa kerroksessa, entisessä suojeluskunnan piiripäällikön asunnossa, sijaitsee edustava vierashuoneisto.

Lähteet

Joensuun historiasta kertovat Niinivaran koulun Kulje kulmilla – katsele keskustaa -sivut (Arkistoitu – Internet Archive)

Viitteet

  1. Pielisjoen linna Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Viitattu 29.8.2019.