Puoluejohtaja

Tässä artikkelissa aiomme sukeltaa Puoluejohtaja:een ja selvittää kaiken, mitä sinun tulee tietää siitä. Sen alkuperästä sen vaikutukseen nykypäivän yhteiskuntaan, sen sovellusten ja etujen kautta, tutkimme kaikkia asiaankuuluvia näkökohtia tarjotaksemme sinulle täydellisen näkemyksen Puoluejohtaja:stä. Seuraavien rivien aikana lähdet tiedon matkalle, jonka avulla voit ymmärtää paremmin tätä mielenkiintoista aihetta. Sillä ei ole väliä, oletko alan asiantuntija vai oletko vasta alkanut kiinnostua siitä, tästä artikkelista löytyy jokaiselle jotakin. Valmistaudu siis uppoutumaan Puoluejohtaja:n kiehtovaan maailmaan ja tutustumaan kaikkiin sen tarjoamiin ihmeisiin.

Puoluejohtaja on se henkilö, joka sekä muodollisesti että tosiasiallisesti johtaa poliittista puoluetta. Useimmiten puoluehallituksen puheenjohtajaa kutsutaan puolueen puheenjohtajaksi, ja tällöin lähinnäselvennä tämä on puoluejohtaja. Tosiasiallista johtajaa, joka ei ole muodollinen puoluejohtaja, kutsutaan harmaaksi eminenssiksi. Keulakuvaksi puolestaan kutsutaan muodollista johtajaa, joka ei tosiasiallisesti ole merkittävin johtaja puolueessaan.

On tapauksia, joissa kollegiaalisen elimen puheenjohtaja on keulakuvan roolissa tai ei ollenkaan tarkoitettu toimimaan puolueen johtajana. Esimerkiksi kommunistisissa puolueissa ympäri maailmaa lähinnä pääsihteeri on mielletty puolueen johtajaksi. Joissakin puolueissa kollegiaalisten johtoelinten puheenjohtajuus on jaettu useammalle henkilölle.

Mikäli puolue on mukana maan hallituksessa, sen puoluejohtaja on monesti myös ministerinä.

Suomessa

Suomessa puolueiden puoluejohtajina pidetään puolueiden hallitusten puheenjohtajia.

Viimeaikaisen käytännön mukaan Suomessa suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja on pääministeri, joskaan tämä ei ole mitenkään väistämätöntä. Aiemmin oli monia hallituksia, joissa johtavan puolueen merkittävä vanhempi vaikuttaja oli pääministeri ja puolueen puheenjohtaja oli jonain muuna ministerinä tai ilman ministeriasemaa. Lisäksi monissa hallituksissa pääministeri oli jostain pienemmästä hallituspuolueesta, jolloin suurin puolue piti hallussaan muita avainpaikkoja.

Oikeusministeriön ylläpitämään puoluerekisteriin merkittyjen puolueiden[1] puheenjohtajat olivat tammikuussa 2025 seuraavat:

Puolue Puheenjohtaja
Kansallinen Kokoomus Petteri Orpo
Perussuomalaiset Riikka Purra
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue Antti Lindtman
Suomen Keskusta Antti Kaikkonen
Vihreä liitto Sofia Virta
Vasemmistoliitto Minja Koskela
Suomen ruotsalainen kansanpuolue Anders Adlercreutz
Suomen Kristillisdemokraatit Sari Essayah
Liike Nyt Hjallis Harkimo
Avoin puolue Thierry Botty van den Bruele
Eläinoikeuspuolue Tatu Chanth
Kristallipuolue Sanna Seesvalo
Liberaalipuolue – Vapaus valita Lassi Kivinen
Suomen Kommunistinen Puolue Liisa Taskinen
Totuuspuolue Jaana Kavonius
Valta kuuluu kansalle Antti Asikainen
Vapauden liitto Ossi Tiihonen

Katso myös

Lähteet

  1. Rekisteröidyt puolueet vaalit.fi. Päivitetty 8.10.2024. Oikeusministeriö. Viitattu 26.1.2025.

Aiheesta muualla