Tässä artikkelissa käsittelemme aihetta Pyöreä pöytä (radio-ohjelma), joka on viime aikoina noussut ajankohtaiseksi sen vaikutuksen vuoksi yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Pyöreä pöytä (radio-ohjelma) on noussut keskustelunaiheeksi eri alueilla, synnyttäen ristiriitaisia mielipiteitä ja herättäen suurta kiinnostusta sen vaikutuksesta jokapäiväiseen elämään. Tässä mielessä on olennaista analysoida perusteellisesti Pyöreä pöytä (radio-ohjelma):n vaikutukset sekä sen kehitys ajan myötä ja tulevaisuuden ennuste. Tällä tavalla pyrimme tarjoamaan kattavan näkemyksen Pyöreä pöytä (radio-ohjelma):stä ja tarjoamaan asiaankuuluvaa tietoa, jonka avulla voimme ymmärtää sen merkityksen nykyisessä kontekstissa.
Pyöreä pöytä on radion keskusteluohjelma.
Pyöreää pöytää lähetetään Yle Radio Suomessa keskiviikkoisin klo 17.30 ja sen lisäksi ohjelma on ladattavissa Yle Areenasta.[1]
Ohjelman suoralla lähetyksellä on keskimäärin vajaat 180 000 kuulijaa ja sen podcast on viikoittain Areenan kuunnelluimpien joukossa[2].
Lähetys kestää puoli tuntia ja se sisältää pelkkää puhetta[3]. Keskustelua ohjaa puheenjohtaja, jonka lisäksi paikalla on kolme muuta keskustelijaa[4]. Aluksi puheenjohtaja esittelee keskustelijat ja puhuttaa näitä lyhyesti jonkin itse valitsemansa, ajankohtaisen aiheen tiimoilta[5]. Tämän jälkeen puheenjohtaja pyytää ensimmäistä keskustelijaa alustamaan oman keskustelunaiheensa[5]. Kukin keskustelijoista tuo ohjelmaan yhden keskustelunaiheen[5]. Alustuksen jälkeen alkaa ensimmäinen keskustelu[5]. Keskustelu kestää noin 8–9 minuuttia[5]. Keskustelu ei yleensä pääty tiettyyn tulokseen tai johtopäätökseen, vaan keskustelua jatketaan niin pitkään, kunnes ohjelman tuottaja antaa merkin[5]. Kymmenen sekunnin mittainen äänimerkki erottaa aiheet toisistaan[4]. Äänimerkin jälkeen siirrytään seuraavaan aiheeseen[5]. Lopuksi puheenjohtaja kiittää keskustelun osallistujia ja päättää lähetyksen[5].
Ohjelma alkoi tammikuussa 2007[6]. Tuolloin ohjelman nimi oli Taustapeilin pyöreä pöytä, mutta nimi typistyi, kun Taustapeili-nimiset ohjelmat lakkautettiin[3].
Ohjelman ensimmäinen puheenjohtaja oli Peter Nyman[6]. Nymanin siirryttyä vuonna 2009 Puoli seitsemän -ohjelmaan Pauli Aalto-Setälästä tuli uusi puheenjohtaja.[6] Aalto-Setälän ryhdyttyä eduskuntavaaliehdokkaksi joulukuussa 2022 hänen tilalleen puheenjohtajaksi tuli Olli Seuri[2]. Syksyllä 2023 puheenjohtajana aloittaa Maria Pettersson[7]. Virallisen puheenjohtajan ollessa poissa puhetta johtaa joko Ruben Stiller tai Pekka Seppänen[4].
Ohjelman alusta alkaen mukana keskustelemassa ovat olleet Pekka Seppänen, Mika Pantzar ja Kaarina Hazard[6]. Paneelin vakiokaartiin kuuluvat kirjailija Juha Itkonen, professori Anu Koivunen, pastori Hilkka Olkinuora, toimittaja Ruben Stiller, toimitusjohtaja Taru Tujunen ja muusikko Maija Vilkkumaa[2]. Vakituisiin jäseniin ovat aiemmin kuuluneet Olavi Uusivirta, Sirkka Hämäläinen, Rakel Liekki, Tuulikki Petäjäniemi, Pekka Laiho ja Fatbardhe Hetemaj[6]. Ohjelmassa ovat vierailleet mm. Hjallis Harkimo, Anne Berner, Lauri Törhönen, Sari Baldauf, Markku Kuisma, Kimmo Alho ja Tommy Lindgren[6].
Ohjelmaa tehdään Ylen radiotalon A5-studiossa[4]. Keskustelijoiden käyttämä pöytä ei ole pyöreä, vaan munuaisen muotoinen[4].