Tässä artikkelissa tutkimme RBS 70:tä, aihetta, joka on herättänyt suurta kiinnostusta viime vuosina. Opimme sen tärkeydestä, vaikutuksesta jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin ja miten se on kehittynyt ajan myötä. Lisäksi analysoimme RBS 70:n ympärillä olevia erilaisia näkökulmia ja miten se on vaikuttanut eri alueisiin. Se on matka RBS 70:n historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen, jossa löydämme sen vaikutukset ja merkityksen nyky-yhteiskunnassa.
RBS 70 (Robotsystem 70) on ruotsalainen Bofors AB:n ja Ericsson Microwave Systemsin kehittämä lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Se tuli käyttöön alun perin 1977. Ohjus seuraa laukaisuaseman laservalaisua. Järjestelmä tunnetaan Suomen puolustusvoimissa nimellä ITO2005/ITO2005M.
RBS 70:ta on kehitetty sen koko elinkaaren ajan. Ensimmäisillä Mk 0- ja Mk 1 -versiolla oli 5 km:n vaakaulottuvuus ja 3 km:n pystyulottuvuus, Mk 2 lisäsi tätä 7/4 km:iin ja viimeisin kehitysvaihe BOLIDE kantaa 8 km:n ja 5 km:n korkeuteen.
Suomessa ohjusta käytetään RDE:n ASRAD-R-ilmatorjuntaohjusjärjestelmässä, johon kuuluu johtamisjärjestelmä, Ericssonin HARD 3D-tutka ja itse ohjus CMAD-lavetilla. Järjestelmä on sijoitettu 4×4 Unimog 5000 -kuorma-autoalustalle. Lisäksi käytössä on kannettava ampumalaite, josta käytetään nimeä ItO 2005M (MANPAD).
CMAD ja MANPAD muodostavat ryhmän. ITOPTRI(05):ssa on kaksi jaosta, joissa on kaksi ryhmää, eli yhteensä neljä lavettia sekä ampumajalustaa.
Suomessa järjestelmiä on sijoitettu myös valmiusprikaatien organisaatioon.
Järjestelmää on myyty 19 maahan, sisältäen 1 600 laukaisualustaa ja 18 000 ohjusta.[1]