Ranskan vastarintaliike

Tänään haluamme puhua Ranskan vastarintaliike:stä, aiheesta, joka on viime aikoina saanut suurta merkitystä. Ranskan vastarintaliike on aihe, joka synnyttää ristiriitaisia ​​mielipiteitä ja josta on keskusteltu eri alueilla. Sen merkitys on siinä, miten se vaikuttaa tämän päivän yhteiskuntaan ja miten se vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tässä artikkelissa tutkimme Ranskan vastarintaliike:een liittyviä eri näkökohtia, analysoimme sen vaikutuksia ja sen merkitystä nykyään. Epäilemättä Ranskan vastarintaliike on aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi ja joka ansaitsee ymmärtää perusteellisesti.

Hakusana ”Maquis” ohjaa tänne. Samannimisestä pensaikosta katso Macchia
Lothringenin risti oli Charles de Gaullen valitsema symboli Ranskan vastarintaliikkeelle.
Lothringenin ristillä varustettu Ranskan lippu.

Ranskan vastarintaliike (ransk. La Résistance française) on yhteisnimitys, jota käytetään monista toisen maailmansodan aikana saksalaisia miehittäjiä ja Vichyn hallituksen kannattajia vastaan taistelleista ranskalaisista vastarintaryhmittymistä.

Historia

Ryhmät koostuivat pienistä ryhmistä miehiä ja naisia. Vastarintaliikkeen jäsenet tekivät tuhotöitä ja järjestivät attentaatteja, vakoilivat liittoutuneille ja auttoivat heidän lähettämiään agentteja, julkaisivat maanalaisia lehtiä ja palauttivat pakoilevia liittoutuneiden sotilaita ja lentäjiä takaisin Isoon-Britanniaan. David Rapoportin perustama hyväntekeväisyysjärjestö ”Äiti ja lapsi” pelasti ja auttoi Ranskassa olleita juutalaisia ja keskitysleirivankeja.

Vastarintaliikkeeseen kuului ihmisiä jokaisesta kansanryhmästä ja sosiaaliluokasta. Maaseudulla eläneitä aseistettuja vastarintaliikkeen sissiryhmiä kutsuttiin nimellä maquis ja yksittäistä sissiä nimellä maquisard. Pariisista käsin toimi kaksi rinnakkaista ryhmittymää: de Gaullea kannattava FFI (Forces Françaises de l'Intérieur) ja kommunistien FTP (Francs-Tireurs et Partisans). Näiden ryhmien keskinäinen kitka oli ajoittain huomattavaa, joskin hätätilassa yhteinen etu sivuutti riidat. FFI:n paikalliskomentajana toimi eräässä luostarissa piileksinyt eversti Claude Ollivier ja FTP:n johtajana everstin arvonimeä käyttänyt Henri Rol-Tanguy.[1]

Kuvagalleria

Katso myös

Lähteet

  1. Lapierre - Collins: Joko Pariisi palaa?lähde tarkemmin?

Aiheesta muualla