Nykyään SOIUSA on aihe, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Teknologian ja globalisaation myötä SOIUSA:stä on tullut olennainen aihe, joka vaikuttaa eri toimialoihin ja yhteiskuntaan yleensä. Taloudellisista vaikutuksistaan populaarikulttuuriin SOIUSA on aihe, joka on herättänyt intohimoisia keskusteluja. Tässä artikkelissa tutkimme SOIUSA:n eri puolia ja keskustelemme sen merkityksestä nykymaailmassa.
SOIUSA (lyhenne sanoista Suddivisione Orografica Internazionale Unificata del Sistema Alpino) eli ISMSA (lyhenne sanoista International Standardized Mountain Subdivision of the Alps) on tarkka esitys Alppien aluejaosta, jonka tavoitteena on yhtenäistää erilaiset kansalliset luokittelut ja toteuttaa kansainvälisesti hyväksytty järjestelmä. Sen on suunnitellut italialainen tutkija, Sergio Marazzi, yhteistyössä ”Club Alpino Italiano” -seuran ja useiden muiden kanssa. SOIUSAn on myös tarkoitus korvata Italiassa vuonna 1926 esitetty perinteinen ”Partizione delle Alpi” -aluejako nykyaikaisemmalla tulkinnalla.[1]
SOIUSA-aluejaossa Alpit jaetaan ensinnäkin kahteen pääosaan (PT, ital. parti), Itäisiin Alppeihin ja Läntisiin Alppeihin. Pääosat puolestaan jaetaan viiteen eri vyöhykkeeseen (SR, ital. settorii). Läntiset Alpit käsittävät kaksi tällaista vyöhykettä, Eteläiset Länsi-Alpit ja Pohjoiset Länsi-Alpit. Itäisillä Alpeilla vyöhykkeitä on kolme, jotka ovat Keskiset Itä-Alpit, Pohjoiset Itä-Alpit ja Eteläiset Itä-Alpit. Vyöhykkeet jaetaan yhteensä 36 osastoon (SZ, ital. sezioni), jotka edelleen jaetaan 132 alaosastoon (STS, ital. sottosezioni). Näiden jälkeen jako tarkentuu vielä 333 yläryhmään (SPG, ital. supergruppi), 870 ryhmään (GR, ital. gruppi) ja 1 625 alaryhmään (STG, ital. sottogruppi).