Samon kieli

Tämän päivän artikkelissa aiomme sukeltaa Samon kieli:n kiehtovaan maailmaan tutkimalla sen eri puolia, sovelluksia ja merkityksiä. Samon kieli on aihe, joka on herättänyt ajan mittaan lukemattomien ihmisten kiinnostuksen, sen relevanssi on säilynyt vuosien ajan ja se on ollut keskustelun ja analyysin aiheena eri alueilla. Tässä tilaisuudessa perehdymme sen historiaan, sen nykyisiin vaikutuksiin ja vaikutuksiin yhteiskuntaan. Tutkimme myös Samon kieli:n eri näkökulmia ja sitä, miten ne ovat kehittyneet ajan myötä. Aloitamme tutkimalla sen alkuperää, käymällä läpi sen erilaisia ​​tulkintoja, kunnes saavutamme sen merkityksen nykyään. Liity kanssamme tälle Samon kieli-kierrokselle ja löydä tämän aiheen merkitys jokapäiväisessä elämässämme.

Samon puhuma-alue harmaalla.

Samo (myös san) on samojen puhuma mandelainen kieli Burkina Fason luoteisosassa ja lähiseudulla Malissa.

Samon puhujia on noin 200–250 tuhatta (vuonna 1992, arvio)[1]. He asuvat etupäässä Burkina Fason Boucle du Mouhounin alueen Souroun ja Nayalan provinsseissa. Muutamia erillisiä kyliä on Mouhounin provinssissa.[2] Malin Bankassin piirissä Bayen kaakkoispuolella on noin tuhat puhujaa[3].

Samo kuuluu mandekielten kaakkoishaaran itäiseen ryhmään. Se koostuu murteista, jotka voidaan jakaa etelä- ja pohjoisryhmään.[1] Kolmelle murteelle tai kielelle on annettu keinotekoiset nimet maya (koillisessa), matya (luoteessa) ja maka (etelässä)[2]. Niiden lisäksi on erotettu keskimurre[1]. Lähin sukukieli on bisa[2].

Äidinkielensä ohella monet samot puhuvat djulaa tai moorea. Kouluopetuksen kieli on ranska. Samoksi on julkaistu uskonnollista kirjallisuutta ja sillä järjestetään lukutaito-opetusta.[2]

Samo on usein sekoitettu samogokieliin[4].

Lähteet

Viitteet

  1. a b c Jazyki mira, s. 24.
  2. a b c d Berthelette, John: Survey report on the San (Samo) language SIL International. 2002. Viitattu 22.10.2019.
  3. Mali: Languages Ethnologue. Viitattu 22.10.2019.
  4. Jazyki mira, s. 25.