Sanctus

Tässä artikkelissa analysoimme perusteellisesti Sanctus:tä ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Sanctus on aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua viime vuosina, ja se on erittäin tärkeä jokapäiväisen elämämme eri näkökohtien ymmärtämiseksi. Tässä artikkelissa tutkimme Sanctus:n eri puolia ja kuinka se on kehittynyt ajan myötä. Lisäksi analysoimme sen vaikutuksia eri alueilla kulttuurista politiikkaan, teknologiaan ja talouteen. Kriittisellä ja objektiivisella lähestymistavalla yritämme valaista Sanctus:tä ja sen vaikutuksia nyky-yhteiskuntaan.

Sanctus Graduale Romanumista.

Sanctus (lat. Pyhä) on messun osa ja keskeinen kristillinen hymni. Sanctus tarkoittaa pyhää. Se on messun ehtoollisrukoukseen, eukaristiseen rukoukseen kuuluva Pyhä-hymni. Sanctus on messun vanhinta ainesta ja messun pysyvä osa eli ordinarium-osa. Hymnin alkuosa ilmaisee palvovaa ylistystä.

Sanctus lauletaan eukaristisen rukouksen keskellä heti prefaatiorukouksen jälkeen. Hymnin latinankielinen teksti on otettu Jesajan kirjasta (6:3), missä profeetta kuvaa näkyään Jumalan enkelien ympäröimästä valtaistuimesta.[1] Hymnin loppuosa "Siunattu olkoon hän" (Matt. 21:9) on ylistystä messussa läsnä olevalle Kristukselle. Se tunnetaan myös nimellä Benedictus (lat. benedictus = siunattu) ja joskus katsotaan omaksi hymnikseen.

Sanctus kuuluu messun ordinarium-osiin ja sen teksti ei siten muutu kirkkovuoden mukana.[2]

Katolisen kirkon käyttämä suomenkielinen tekstiː[3]

Pyhä, pyhä, pyhä Herra Jumala kaikkivaltias.

Roomalaisessa riitissä
Sanctus, Sanctus, Sanctus
Dominus Deus Sabaoth.
Pleni sunt caeli et terra gloria tua.
Hosanna in excelsis.
Benedictus qui venit in nomine Domini.
Hosanna in excelsis.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sacntus-hymniː
Pyhä, pyhä, pyhä Herra Sebaot!
Taivas ja maa on täynnä kirkkauttasi.
Hoosianna korkeuksissa!
Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä.
Hoosianna korkeuksissa!

Lähteet

Viitteet

  1. Sanctus evl.fi. Arkistoitu 10.8.2020. Viitattu 18.1.2021.
  2. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkokäsikirja I-III, Jumalanpalvelusten kirja, s. 28. Kirjapaja, 2014. ISBN 978-951-607-668-6
  3. Pyhä messu suomeksi katolinen.fi. Viitattu 23.3.2021.