Tässä artikkelissa analysoimme perusteellisesti Sanctus:tä ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Sanctus on aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua viime vuosina, ja se on erittäin tärkeä jokapäiväisen elämämme eri näkökohtien ymmärtämiseksi. Tässä artikkelissa tutkimme Sanctus:n eri puolia ja kuinka se on kehittynyt ajan myötä. Lisäksi analysoimme sen vaikutuksia eri alueilla kulttuurista politiikkaan, teknologiaan ja talouteen. Kriittisellä ja objektiivisella lähestymistavalla yritämme valaista Sanctus:tä ja sen vaikutuksia nyky-yhteiskuntaan.
Sanctus (lat. Pyhä) on messun osa ja keskeinen kristillinen hymni. Sanctus tarkoittaa pyhää. Se on messun ehtoollisrukoukseen, eukaristiseen rukoukseen kuuluva Pyhä-hymni. Sanctus on messun vanhinta ainesta ja messun pysyvä osa eli ordinarium-osa. Hymnin alkuosa ilmaisee palvovaa ylistystä.
Sanctus lauletaan eukaristisen rukouksen keskellä heti prefaatiorukouksen jälkeen. Hymnin latinankielinen teksti on otettu Jesajan kirjasta (6:3), missä profeetta kuvaa näkyään Jumalan enkelien ympäröimästä valtaistuimesta.[1] Hymnin loppuosa "Siunattu olkoon hän" (Matt. 21:9) on ylistystä messussa läsnä olevalle Kristukselle. Se tunnetaan myös nimellä Benedictus (lat. benedictus = siunattu) ja joskus katsotaan omaksi hymnikseen.
Sanctus kuuluu messun ordinarium-osiin ja sen teksti ei siten muutu kirkkovuoden mukana.[2]
Katolisen kirkon käyttämä suomenkielinen tekstiː[3]
Pyhä, pyhä, pyhä Herra Jumala kaikkivaltias.