Tässä artikkelissa tutkimme Silakkamarkkinat:n kiehtovaa maailmaa ja kaikkea, mitä tämä konsepti sisältää. Silakkamarkkinat on aihe, joka on kiinnittänyt lukemattomien henkilöiden huomion läpi historian, ja se on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua eri aloilla. Vuosien varrella Silakkamarkkinat on kehittynyt ja sopeutunut nykymaailman muutoksiin, mikä osoittaa sen merkityksen nyky-yhteiskunnassa. Tämän artikkelin kautta tarkastelemme yksityiskohtaisesti Silakkamarkkinat:een liittyviä eri näkökohtia ja näkökulmia, jotta voimme tarjota laajan ja täydellisen näkemyksen tästä jännittävästä aiheesta.
Silakkamarkkinat on Helsingissä yleensä lokakuun alussa järjestettävä tapahtuma, jonka aikana Helsingin Eteläsatamaan saapuu runsaasti saaristolaisia myymään suoraan veneistään kalaa ja muita saaristolaistuotteita. Markkinat ovat alun perin 1700-luvulla olleet helsinkiläisille tärkeä tilaisuus ostaa suolasilakkaa talven varalle. Nykymuotoisessa tapahtumassa tarjonta on laajentunut, ja tarjolla on säilöttyjen kalatuotteiden lisäksi myös muita saaristolaishenkisiä ruokia. Tapahtuman on järjestänyt vuodesta 2019 alkaen Helsingin tapahtumasäätiö nimellä Stadin Silakkamarkkinat[1]. Aiempia tapahtuman järjestäjiä ovat olleet mm. Helsingin tukkutori ja Espa ry. Silakkamarkkinoihin on kuulunut 1970-luvulta alkaen erilaista ohjelmaa kuten Silakkaraati, vanhalta nimeltään maustekalakilpailu.[2] Nykymuotoisessa kilpailussa vuosittain vaihtuvista jäsenistä koostuva Silakkaraati maistelee kalastajien tuotteita kahdessa sarjassa, joita ovat Vuoden maustekala ja Silakkayllätys.[3]
Silakkamarkkinoita järjestetään myös muualla Suomessa, esimerkiksi Turussa ja Raumalla.
Silakkamarkkinat on järjestetty Helsingissä joka vuosi vuodesta 1743 lähtien[4], alun perin mikkelinpäivän markkinoiden yhteydessä. Silloin Helsinki sai kuninkaallisella päätöksellä oikeuden järjestää vuosittain kahdet vapaamarkkinat, Paavalin päivänä 25. tammikuuta ja mikkelinpäivänä 29. syyskuuta. Mikkelinpäivän markkinat siirrettiin vuonna 1819 lokakuun alkuun.[5][6] Vuonna 1820 niiden yhteydessä pidettyjen silakkamarkkinoiden paikaksi vakiintui Eteläsatama.
Vuonna 1891 kuvernööri päätti kaupunginvaltuuston esityksestä, että Helsingin vuotuiset markkinat lakkautettiin muilta osin paitsi suolatun kalan kaupan osalta.[7] Näin ollen aikaisemmista markkinoista jäivät Helsingissä jäljelle ainoastaan silakkamarkkinat.
Toisen maailmansodan jälkeen silakkamarkkinat menettivät pitkälti aikaisemman merkityksensä, koska kalaa tuotiin kaupunkiin ympäri vuoden. Monelta muulta paikkakunnalla silakkamarkkinoita lakattiinkin järjestämästä, mutta Helsingissä ne säilyivät. Vuodesta 1976 lähtien Esplanadin kauppiaat herättivät hiipumassa olleen perinteen eloon.[5] Tämän jälkeen tapahtuma on säilyttänyt suosionsa ja sitä on myös aktiivisesti kehitetty vastaamaan muuttuvan yhteiskunnan tarpeita.