Simplonsola

Nykymaailmassa Simplonsola on erittäin tärkeä ja laajaa yleisöä kiinnostava aihe. Simplonsola on herättänyt monien huomion sen vaikutuksista yhteiskuntaan ja sen seurauksiin arkielämässä, ja se on herättänyt keskustelua ja pohdintaa sen tärkeydestä ja mahdollisista seurauksista. Vuosien varrella Simplonsola:tä ovat tutkineet ja analysoineet eri alojen asiantuntijat, jotka ovat perehtyneet sen eri puoliin sen alkuperästä sen kehittymiseen ajan myötä. Tässä artikkelissa tutkimme Simplonsola:n eri näkökulmia ja tarjoamme panoraamanäkymän sen merkityksestä ja vaikutuksesta nykymaailmassa.

Simplonsola
Korkeus 2 005 m
Sijainti Simplon, Valais, Sveitsi
Vuoristo Valais’n Alpit
Koordinaatit 46°15′6″N, 8°2′0″E

Simplonsola

Simplonsola (ital. Passo del Sempione, saks. Simplonpass) on 46 kilometriä pitkä sola Valais’n Alpeilla Sveitsin ja Italian rajalla.[1] Sen korkein kohta on 2 005 metrin korkeudessa meren pinnasta.[1] Sola sijaitsee Valais’n kantonin Brigin ja italialaisen Piemonten maakunnan Domodossolan välissä, joskin itse sola on lähes kokonaan Sveitsin puolella Simplonin kunnan alueella.

Simplonsola on ikivanha kulkureitti Valais’sta etelään. Napoleon teetti solaan ajoneuvokelpoisen tien 1800-luvun alussa. Nykyään solatie on osa kansallista valtatietä ja eurooppatietä (N9/A9/E23). Tie on auki myös talvisin. Vuonna 1906 käyttöön otettu Simplonin rautatietunneli sijaitsee solasta hieman itään. Tunnelin autojunat ovat vaihtoehtoinen tapa Simplonin ylitykseen.

Historiallinen Simplonin departementti (nykyinen Valais’n kantoni) nimettiin solan mukaan.

Lähteet

Viitteet

  1. a b Reto Ambühler: Geography of Switzerland 3.11.2009. about.ch. Viitattu 16.5.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Panoraamakuva solasta.