Sisällönhallintajärjestelmä

Tässä artikkelissa tutkimme Sisällönhallintajärjestelmä:n kiehtovaa maailmaa. Alkuperäistään sen vaikutuksiin nyky-yhteiskuntaan Sisällönhallintajärjestelmä on ollut lukemattomien tutkimusten ja keskustelujen kohteena vuosien varrella. Kun etenemme tämän syvällisen analyysin läpi, löydämme monia puolia, jotka ovat vaikuttaneet Sisällönhallintajärjestelmä:n näkyvyyteen eri aloilla, olipa kyseessä sitten populaarikulttuuri, tiede, politiikka tai mikä tahansa muu arkielämän osa-alue. Epäilemättä Sisällönhallintajärjestelmä edustaa erittäin relevanttia aihetta, joka ansaitsee tarkastelun eri näkökulmista ymmärtääkseen sen todellisen laajuuden ja merkityksen nykymaailmassa.

Sisällönhallintajärjestelmä (engl. "content management system" tai "CMS") on yleisnimitys tietojärjestelmälle, joka palvelee koko organisaation sisällönhallintaa sen sijaan, että olisi keskittynyt pelkästään johonkin yksittäiseen osa-alueeseen, kuten verkkopalveluiden hallintaan[1]. Sisällönhallintajärjestelmälle ei täten ole olemassa mitään kovin selkeätä määritelmää vaan toimialasta riippuen sillä saatetaan viitata eri tavoin painottuneeseen tietojärjestelmään[1][2].

Erilaisia sisällönhallintajärjestelmiä

Erilaisia järjestelmätyyppejä on lukuisia:

  • Dokumenttienhallintajärjestelmä
  • WWW-sisällönhallintajärjestelmä
  • Julkaisujärjestelmä (yleisnimitys julkaisupainotteiselle sisällönhallintajärjestelmälle, mutta myös usein synonyymi www-sisällönhallintajärjestelmälle tai www-julkaisujärjestelmälle
  • Verkkokauppajärjestelmä
  • Aineistonhallintajärjestelmä (kuva-aineistot, videomateriaali, multimedia, jne.)
  • Wiki-järjestelmät (Esimerkiksi Wikipedia käyttää MediaWikiä.)

Monet nykyisin sisällönhallintajärjestelmä-nimikkeellä markkinoitavat järjestelmät ovat aikaisemmin olleet dokumenttienhallintajärjestelmiä[2].

Sisällönhallintajärjestelmän keskeiset osat

Sisällönhallintajärjestelmien kokoonpanot vaihtelevat, mutta usein järjestelmän toiminnot jaetaan ainakin karkeasti kolmeen osa-alueeseen:

  • Koostamisjärjestelmä
  • Tietovarasto tai sisältökokoelma (engl. repository)
  • Julkaisujärjestelmä

Katso myös

Lähteet

  1. a b Boiko, Bob: Content management bible. Yhdysvallat, Indianapolis: Wiley Publishing Inc., 2005.
  2. a b Rockley, Ann; Cooper, Charles: Managing enterprise content – A unified content strategy. Yhdysvallat: Pearson Education, Inc., 2003.

Aiheesta muualla