Soittakaa Paranoid!

Soittakaa Paranoid!:n aihe on ollut kiinnostuksen ja keskustelun aiheena pitkään. Alkuperäistään nykypäivään Soittakaa Paranoid! on herättänyt ihmisten huomion eri aloilta joko yhteiskunnallisen vaikutuksensa, historiallisen merkityksensä tai ihmisten jokapäiväiseen elämään vaikuttaneen vaikutuksensa vuoksi. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti roolia, joka Soittakaa Paranoid!:llä on ollut ajan mittaan, sekä sen merkitystä nykyään. Sen alkuperästä sen kehitykseen tutkimme, kuinka Soittakaa Paranoid! on vaikuttanut eri elämänalueisiin ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Yksityiskohtaisen analyysin ja kriittisen näkökulman avulla pyrimme valaisemaan Soittakaa Paranoid!:n tärkeimpiä näkökohtia ja tarjoamaan näin lukijalle syvemmän ymmärryksen tästä kiehtovasta aiheesta.

Soittakaa Paranoid! on Suomessa suosituksi tullut humoristisessa mielessä rock- tai pop-konsertissa esiintyjälle huudettava toivomus soittaa heavy metal -yhtye Black Sabbathin kappale ”Paranoid”. Huudosta on tullut vitsi sen takia, että pyyntöä on alettu esittää niin usein ja hyvin erilaisille esiintyjille.

Vastaavasti Yhdysvalloissa Lynyrd Skynyrd -yhtyeen kappaleen ”Free Bird” toivomisesta on muodostunut rock-klisee.[1] Ruotsissa puolestaan vastaavassa merkityksessä on käytetty "spela Shoreline" -huudahdusta.[2]

WikiRock-yhtye julkaisi 2018 kappaleen nimeltä Soittakaa Paranoid!.[3] Tumppi Varonen & Problems -yhtye julkaisi kappaleen nimeltä Soita Paranoid vuonna 2019.[4]

Tarinoita huudon alkuperästä

Huudon on arveltu olevan alun perin Tampereen musiikkisisäpiirin vitsi, koska se esiintyy 1980-luvun alkupuolen Pahkasika-lehdissä sekä Alivaltiosihteeri-orkesterin radiosketseissä – sekä Pahkasika että Alivaltiosihteeri ovat Tampereelta. Myöhemmin huutoon on viitattu esimerkiksi rock-lehti Soundin sarjakuvissa. Huudon isäksi onkin usein mainittu lehden sarjakuvapiirtäjä ja rock-toimittaja Juho Juntunen, jolla oli tapana huudella ”Soittakaa Paranoid” erilaisten yhtyeiden konserteissa.[5]

Eräs tarina kertoo huudon syntyneen seuraavasti:

»Tamperelainen tatuointiliikkeenpitäjä ja maineikas Soundi-lehden rocktoimittaja Juho Juntunen oli 1980- ja 1990-luvun taitteessa käymässä prätkäjengin kokoontumisessa Daytonassa Floridassa yhdessä ruoveteläisen Iivu Asunta -nimisen tatuoijan kanssa. He dokailivat illalla suomalaisten prätkäjätkien kanssa hienon hotellin ala-aulassa, jossa vanha mies pimputti pianoa ja musta naislaulaja esitti jazzin ikivihreitä. Se kävi ennen pitkää Juholle ja Iivulle sietämättömäksi ja jompikumpi heistä – luultavimmin Juntunen – keksi huutaa naislaulajalle suomeksi: ”Soita Paranoidi!” Se herätti suurta hilpeyttä paikalla olleissa suomalaisissa ja huutoa jatkettiin. Laulaja oli tietenkin täysin ulalla. Suomeen palattuaan Juho Juntunen jatkoi prätkäjätkien kanssa liikkuessaan ”Soittakaa Paranoid!” -huutelua baareissa ja bändikeikoilla.»
([6])

”Soittakaa Paranoid” -huutoa kuultiin konserteissa kuitenkin jo 1980-luvun alussa.[7]

Lähteet

  1. Fry, Jason: Rock's Oldest Joke: Yelling 'Freebird!' In a Crowded Theater The Wall Street Journal Online. 17.3.2005. Arkistoitu 12.10.2007. Viitattu 5.11.2007. (englanniksi)
  2. Fredrik Strage: Fredrik Strage: Nu brölar man "spela Shoreline" på fotbollsmatcher och demonstrationer Dagens Nyheter. 28.2.2014. Viitattu 3.12.2022. (ruotsiksi)
  3. Anni-Helena Leppälä: WikiRock: Kurkistus yleissivistävään musiikkiin kansanuutiset.fi. 4.2.2018. Viitattu 4.6.2020.
  4. "Ikävä kyllä nykyaikana manuaalisoittimilla soittaminen ei ole kovin muodikasta", sanoo punkin työmyyrä Tumppi Varonen Savon Sanomat. 30.9.2019. Viitattu 18.10.2020.
  5. Timo Rautio: Rokatessa roiskuu osa 3 (2004)
  6. Camp, Walter De: Sisäpiiri: Walter De Campin tutkimuksia – Extreme-seksin maantiede. City-lehti, 2006, nro 20 (13.–27.10.2006), s. 26.
  7. Salminen, Kari: Ozzy Osbourne laulaa kontrastien gospelia. Kainuun sanomat, 30.10.2013.