Sopatros Apameialainen

Tänään aiomme sukeltaa Sopatros Apameialainen:n maailmaan, aiheeseen, joka on herättänyt kiinnostusta ja keskustelua eri alueilla aikojen saatossa. Sopatros Apameialainen on herättänyt uteliaisuutta ja kiehtovuutta monissa ihmisissä, koska se on tärkeä nyky-yhteiskunnassa. Kautta historian Sopatros Apameialainen on ollut tärkeä rooli eri yhteyksissä politiikasta ja kulttuurista tieteeseen ja teknologiaan. Tässä artikkelissa tutkimme Sopatros Apameialainen:n merkitystä sekä sen vaikutusta yhteiskuntaan yleensä. Lisäksi tarkastelemme, kuinka Sopatros Apameialainen on kehittynyt ajan myötä ja kuinka se on vaikuttanut elämäämme tavoilla, joita emme ehkä ole aiemmin harkinneet. Valmistaudu astumaan Sopatros Apameialainen:n kiehtovaan maailmaan!

Sopatros Apameialainen (m.kreik. Σώπατρος) (k. n. 330-337) oli antiikin kreikkalainen sofisti ja uusplatonilainen filosofi. Hän oli kotoisin Apameiasta.

Sopatros oli Iamblikhoksen oppilas. Tämän kuoleman (n. 325) jälkeen hän siirtyi Konstantinopoliin, missä hän ystävystyi Konstantinus I:n kanssa. Myöhemmin keisari kuitenkin määräsi hänet kuolemaan. Väitettiin, että syynä oli se, että Konstantinus halusi osoittaa tällä kääntyneensä vilpittömästi kristinuskoon.[1][2] Eunapios, joka kertoo tapauksesta enemmän,[3] sekä Zosimos[4] katsovan kuoleman olleen Flavius Ablaviuksen masinoima. Eunapioksen mukaan Sopatroksen syyksi laitettiin se, että hän pidätteli magialla viljaa tuoneita laivoja, kun kaupungissa oli ruokapula. Näin hän on kuollut todennäköisesti vuosien 330 ja 337 välillä.

Suda mainitsee kaksi Sopatros-nimistä sofistia,[2][5] mutta kyseessä saattaa olla sama henkilö. Sopatros kirjoitti useita teoksia, mukaan lukien teokset Kaitselmuksesta ja Ihmisistä joilla on ansaitsematon hyvä tai huono onni.[2] Lisäksi hän kirjoitti tiivistelmiä useista teoksista, sekä mahdollisesti teoksen Historiallisia lainauksia,[5] josta Fotios on säilyttänyt yhteenvedon.[6] Teos vaikuttaa sisältäneen suuren määrän faktaa ja fiktiota, kerättynä useilta eri kirjailijoilta.

Lähteet

  1. Sozomenos: Kirkkohistoria (Hist. Eccl.) I.5.
  2. a b c Sopatros (845) Suda On Line: Byzantine Lexicography. The Stoa Consortium. (muinaiskreikaksi) (englanniksi)
  3. Eunapios: Sofistien elämä
  4. Zosimos: II.40.
  5. a b Sopatros (848) Suda On Line: Byzantine Lexicography. The Stoa Consortium. (muinaiskreikaksi) (englanniksi)
  6. Fotios: Bibliotheke Cod. 161.

Aiheesta muualla

  • Eunapius: Sopater, Lives of the Sophists (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sopater of Apamea