Sots-art

Nykymaailmassa Sots-art on aihe, joka herättää kiinnostuksen ja huomion monenlaisissa yksilöissä. Sots-art:stä on tullut keskustelun ja keskustelun keskipiste, olipa sen historiallinen merkitys, sen vaikutus tämän päivän yhteiskuntaan tai sen merkitys tulevaisuuden kannalta. Sen vaikutus ulottuu eri aloille politiikasta ja taloudesta kulttuuriin ja viihteeseen. Tässä artikkelissa tutkimme eri näkökohtia, jotka liittyvät Sots-art:een, analysoimalla sen kehitystä ajan myötä, sen vaikutuksia ja mahdollisia vaikutuksia nykymaailmaan.

Vitaly Komarin ja Aleksandr Melamidin ”Stalin-monumentti” Haagissa.

Sots-art (ven. Соц-арт) oli neuvostoliittolainen käsitetaiteen suuntaus, jonka Vitaly Komar ja Aleksandr Melamid kehittivät 1970-luvun alussa. Myöhemmin suuntaukseen liittyi muita toisinajattelevia taiteilijoita, jotka haastoivat sosialistisen realismin hegemonian. Sots-art muistutti länsimaista pop-taidetta, mutta kapitalistisen massakulttuurin sijaan se hyödynsi sosialismin kuvastoa, joka oli neuvostokansalaisille tuttua ja helposti ymmärrettävää, vaikka propagandaan ei enää uskottukaan. Näin sots-taide epäsuorasti kritisoi virallisen taiteen itseääntoistavaa ja halpaa tyyliä. Komar ja Melamid lainasivat usein erilaisia kuvia ja tekstinpätkiä sellaisenaan, kun taas osa suuntauksen edustajista vältti suoria viittauksia viralliseen taiteeseen.[1]

Lähteet

  1. Hillings, Valerie: The Post-Utopian Art of Vitaly Komar & Aleksandr Melamid (Sots Art: 1970s, '80s). Literature and Revolution. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)