Nykymaailmassa Stetoskooppi on aihe, joka on kiinnittänyt kaiken ikäisten ja kiinnostuksen kohteiden huomion. Olipa kyseessä tärkeä tapahtuma, relevantti hahmo, uusi konsepti tai jotain aivan muuta, Stetoskooppi on onnistunut vaikuttamaan merkittävästi yhteiskuntaan. Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti, mikä tekee Stetoskooppi:stä niin kiehtovan ja tärkeän, sekä sen vaikutuksen laajuutta eri alueilla. Alkuperäistään nykyiseen vaikutukseensa Stetoskooppi on jättänyt lähtemättömän jäljen moderniin maailmaan, ja on tärkeää ymmärtää sen merkitys jokapäiväisessä elämässämme.
Stetoskooppi on lääketieteellisessä tutkimuksessa käytettävä akustinen tai elektroninen laite kehon sisäisten äänten kuunteluun. Laitteen käyttäjä asettaa stetoskoopin kuulokkeet korvilleen ja painaa kuuntelu- eli rintaosan kuunneltavalle alueelle, jolloin hän kuulee kuunneltavan alueen äänet. Tätä toimintaa kutsutaan auskultaatioksi. Stetoskoopin keksi vuonna 1816 ranskalainen lääkäri René Laënnec.[1] Myös mekaanikot voivat käyttää erityistä stetoskooppia löytääkseen vian koneesta.
Tavallisin stetoskooppi on perinteinen akustinen stetoskooppi. Monesti akustisen stetoskoopin rintaosassa on kaksi kuuntelupäätä: kalvopää ja kuppimainen pää.
Kalvopäässä potilaan iho saa stetoskoopin kalvon värähtelemään ja kuppi puolestaan saa sisäpuolella olevan ilman värähtelemään. Äänenä kuultava ilman värähtely johdetaan stetoskoopin onttoja putkia pitkin kuuntelijan korviin.
Kuppimaisella puolella potilaan ihon värähtelyt saavat stetoskoopin sisäpuolella olevan ilman värähtelemään ja erillistä värähtelevää kalvoa ei ole. Kuppimainen stetoskoopin osa välittää paremmin matalia ääniä ja kalvo-osa korkeita ääniä.
Myös elektronisia, sähköisesti ääntä vahvistavia stetoskooppeja on markkinoilla. Joissain elektronisissa stetoskoopeissa on äänen tallennus- ja toistomahdollisuus. Tallennettu äänitiedosto voidaan tarvittaessa siirtää toisen terveydenhuoltoalan ammattilaisen kuunneltavaksi konsultaatiotarkoituksessa.
Stetoskooppia käytetään myös muihin kuin lääketieteellisiin tarkoituksiin, esim autonasentaja voi kuunnella stetoskoopilla auton laakerien ja moottorin ääniä. Rakenteellisesti moottorien huollossa käytettävät stetoskoopit poikkeavat tavallisesti lääketieteellisistä stetoskoopeista. Moottorihuollossa käytetyn stetoskoopin mittapää voi olla puikkomainen, joka rakenne sallii sen työntämisen moottorin sisään, ja laitteen kuulokkeet saattavat meluisan käyttöympäristön takia muistuttaa umpinaisia stereokuulokkeita.