Tässä artikkelissa perehdymme Suksibaletti:n kiehtovaan maailmaan, tutkimme sen monia puolia ja sen vaikutuksia nyky-yhteiskunnassa. Suksibaletti on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa ja on herättänyt keskustelua ja pohdintaa sen merkityksestä ja vaikutuksesta. Näillä linjoilla analysoimme sen kehitystä ajan myötä sekä sen vaikutusta eri alueilla kulttuurista teknologiaan. Samoin keskitymme Suksibaletti:n tällä hetkellä tarjoamiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin ja kiinnitämme huomiota sen tärkeyteen globalisoituneessa ja jatkuvasti muuttuvassa kontekstissa.
Suksibaletti (myös akrohiihto tai taitohiihto[1], engl. ski ballet ja myöhemmin acroski), on vanha freestylehiihdon muoto, jossa kilpailijat laskevat loivaa rinnettä alas, ja tekevät musiikin tahtiin temppuja, joista olennaisena ja näyttävänä osana ovat erityisesti sauvojen varassa tehdyt voltit. Vuonna 1988 Calgaryn talviolympialaisissa sekä Albertvillen vuoden 1992 talviolympialaisissa suksibaletti oli näytöslajina, joskaan siitä ei koskaan tullut virallista olympialajia. Nykyisin suksibaletin kilpailutoiminta on lähes kokonaan loppunut.
Suksibaletti oli osa 1970- ja 1980-luvun ammattimaisia freestyle-hiihtolajeja ja sitten virallista Kansainvälisen hiihtoliiton lajistoa vuoteen 2000 asti[2]. Sitä kutsuttiin nimellä acroski vuonna 1990. Se ei ole enää osa freestylehiihdon kilpailulajeja.[3]
Suksibaletti sisälsi esityskoreografian, johon kuului muun muassa käännöksiä, piruetteja, jalkojen ristimistä, sekä sauvojen avulla ja ilman sauvoja tehtyjä hyppyjä ja pyörähdyksiä rinteessä. 1970-luvun puolivälin jälkeen kilpailuesitys taustamusiikkeineen kesti 90 sekuntia. Hetken aikaa 1980-luvulla järjestettiin myös hiihdon paribalettikilpailuja, jossa urheilijat esiintyivät pareittain, ja esitykseen kuului myös nostoja ja synkronisia liikkeitä. Tuomaristo arvioi esityksen taitoluistelun arvioinnin kaltaisesti, ja arvioinnin osa-alueita ovat tyyli, esityksen taiteellisuus ja tekninen toteutus.[4]
Hermann Reitberger, Suzy Chaffee, Lane Spina, Conny Kissling, Cathy Féchoz, Sharon Petzold, Fabrice Becker, Rune Kristiansen, George Fuehrmeier sekä Richard Schabl.