Nykymaailmassa Synchronous Digital Hierarchy on toistuva teema, joka on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Sen merkitys on ylittänyt rajat ja sen vaikutukset ovat tuntuneet eri alueilla. Synchronous Digital Hierarchy on syntymästään lähtien herättänyt kiinnostusta niin asiantuntijoiden kuin fanienkin keskuudessa ja synnyttänyt keskusteluja, tutkimuksia ja pohdiskeluja, jotka pyrkivät ymmärtämään sen merkitystä ja vaikutusta yhteiskuntaan. Ajan myötä Synchronous Digital Hierarchy:stä on tullut ilmiö, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi ja haastaa vakiintuneet käsitykset ja uskomukset. Tässä artikkelissa tutkimme tarkasti Synchronous Digital Hierarchy:n vaikutuksia eri yhteyksissä ja sen vaikutuksia jokapäiväiseen elämään.
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Synchronous Digital Hierarchy (SDH) on CCITT:n (nyk. ITU-T) standardi optiselle tiedonsiirrolle.[1] Synchronous Optical Network (SONET) on yhdysvaltalainen vastaava standardi.[1]
SDH/Sonet tarjoavat nopeamman ja halvemman siirtoverkkoyhteyden kuin perinteinen siirtoverkoissa käytetty PDH (Plesiochronous Digital Hierarchy). Lisäksi etuna on verkon joustavampi muunneltavuus.
Synkronisten verkkojen kehitys alkoi Yhdysvalloissa, jossa laadittiin SONET-standardit vuosina 1985–1988. SONET toimi myös pohjana ITU-T:n suosituksille, jotka määrittelevät SDH:n.
Siirtonopeudet määritellään ITU-T:n suosituksessa G.707, verkkosolmurajapinta suosituksessa G.708 ja kanavointimenetelmät suosituksessa G.709. Näihin kolmeen suositukseen perustuu muun muassa SDH:n kanavointi- ja kehysrakenne.
SDH- verkossa on hierarkia eri nopeuksille. Tällä hetkellä on standardoitu neljä eri siirtomoduulia, joita kutsutaan nimellä STM-N, jossa N = 1, 4, 16 tai 64.
Mitä suurempi N (esimerkiksi STM-16), sitä suurempi kapasiteetti ja bittinopeus. N:ät ovat aina 155 Mbit/s monikertoja seuraavasti:
Hierarkiataso Nopeus Mbit/s
Suurimmat nopeudet on tarkoitettu käytettäviksi runkoverkoissa ja pienemmät alue- ja paikallisverkoissa.