Täysi evankeliumi-teema on teema, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion viime vuosina. Täysi evankeliumi on aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi joko nykypäivän yhteiskunnassa merkityksellisyytensä, arkielämän vaikutuksensa tai ammattimaisen merkityksensä vuoksi. Kautta historian Täysi evankeliumi on ollut keskustelun, tutkimuksen ja inspiraation lähde monille, ja se on edelleen kiinnostava aihe tänään. Tässä artikkelissa tutkimme Täysi evankeliumi:n eri puolia ja analysoimme sen merkitystä, vaikutuksia ja vaikutusta elämän eri osa-alueisiin.
Täysi evankeliumi (engl. Full Gospel) on helluntailais-karismaattinen käsite. Helluntaiherätyksessä, parantamisherätyksessä ja sittemmin karismaattisessa liikkeessä opetus Pyhän Hengen kasteesta ja Pyhän Hengen armolahjoista sekä jumalallisesta parantumisesta nähtiin paluuna apostolisen ajan alkukristilliseen oppiin ja voimaan. Parantumisen uskotaan sisältyvän Kristuksen lunastukseen ja siten täyteen evankeliumiin.[1] Siksi monet varhaiset helluntailaiset ja karismaatikot kutsuivat liikettään nimellä apostolinen usko (engl. Apostolic Faith) tai täysi, kokonainen evankeliumi (engl. Full Gospel).
Termi täysi evankeliumi viittaa Paavalin sanoihin Roomalaiskirjeessä: "En näet rohkene puhua mistään muusta kuin siitä, mitä Kristus on minun kauttani tehnyt saattaakseen maailman kansat kuuliaisiksi, puheiden ja tekojen, tunnustöiden ja ihmeiden avulla, Jumalan Hengen voimalla. Näin olen vienyt päätökseen Kristuksen evankeliumin julistamisen kiertäen kaikkialla Jerusalemista aina Illyriaan saakka" (Room. 15:18–19).
Karismaattisessa liikkeessä puhutaan Aimee Semple McPhersonin sanoin myös nelinkertaisesta evankeliumista.[2] Tämä tarkoittaa sitä, että julistetaan Jeesusta pelastajana, parantajana, Pyhällä Hengellä kastajana ja takaisin tulevana Kuninkaana.[3] Yhdessä nämä aspektit muodostavat täyden evankeliumin. Ajatus nelinkertaisesta evankeliumista on peräisin kanadalaiselta teologilta A. B. Simpsonilta, joka vuonna 1887 perusti evankelikaalisen Kristittyjen ja lähetyssaarnaajien liiton (Christian and Missionary Alliance).[4]