Nykymaailmassa Taitaja-kilpailu on saavuttanut ennennäkemättömän merkityksen. Olipa kyse tieteen, tekniikan, taiteen, politiikan tai arkielämän alalla, Taitaja-kilpailu on aihe, joka on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Sen vaikutus on tuntunut merkittävästi elämässämme, ja se on synnyttänyt keskusteluja, kiistoja ja löytöjä, jotka ovat muuttaneet käsitystämme ja ymmärrystämme Taitaja-kilpailu:stä. Tässä artikkelissa tutkimme tätä ilmiötä perusteellisesti analysoimalla sen eri puolia, sen historiaa, sen nykyistä vaikutusta ja sen tulevaisuuden mahdollisuuksia.
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Taitaja on vuodesta 1988 lähtien järjestetty ammattitaitokilpailu ja Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Taitajassa ammatillista perustutkintoa suorittavat opiskelijat kilpailevat ammattitaidon SM-mitaleista. Kilpailulajit pohjautuvat ammatillisiin tutkintoihin. Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka luovuttaa kilpailun järjestämisoikeuden vuosittain jollekin ammatilliselle koulutuksen järjestäjälle.
Taitaja-kilpailun ensimmäinen vaihe on semifinaalit, jotka järjestetään ammatillisissa oppilaitoksissa ympäri Suomen. Vuosittain semifinaaleihin osallistuu noin 1500 opiskelijaa. Semifinaaleista kunkin lajin kahdeksan parasta pääsee järjestävän Taitaja-finaaliin. Taitaja-kilpailun finaali kestää kolme päivää, joiden aikana kilpailijat suorittavat useita ammatillisia taitoja vaativia tehtäviä. Ammattitaitokilpailuille luonteenomaisesti yleisö pääsee seuraamaan kilpailua läheltä.
Kussakin lajissa alan ammattilaisista koostuva tuomaristo arvioi ja pisteyttää suoritukset, ja kilpailun päätteeksi kunkin lajin kolme parasta palkitaan kulta-, hopea- ja pronssimitaleilla. Lisäksi kultamitalien joukosta valitaan Taitajien Taitaja, joka toimii ammatillisen koulutuksen lähettiläänä seuraavaan Taitaja-finaaliin saakka.
Kilpailun lisäksi Taitaja-tapahtuma toimii ammatillisen koulutuksen kohtaamispaikkana sen parissa toimiville asiantuntijoille. Tapahtumassa vierailee lukuisia opetusalan henkilöitä peruskoulun oppilaanohjaajista ammatillisten oppilaitosten lehtoreihin ja valtiontason päättäjiin. Vuonna 2018 Taitaja-kilpailun finaalissa Joensuussa vieraili tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ammatinvalintaa pohtiville Taitaja on paikka tutustua ammatillisen koulutuksen eri vaihtoehtoihin. Lukumääräisesti suurin osa tapahtuman yleisöstä onkin peruskoulun jälkeisiä uravaihtoehtoja pohtivia yläkoululaisnuoria.
Monet Taitajassa menestyneet kilpailijat ovat jatkaneet kilpailemista kansainvälisissä WorldSkills-, EuroSkills- tai Abilmpics-ammattitaitokilpailuissa.
Taitaja-kilpailu on aikaisemmin järjestetty seuraavilla paikkakunnilla:
|
|
Tulevat Taitaja-kilpailut järjestetään seuraavilla paikkakunnilla:
|