Tämän päivän artikkelissa aiomme sukeltaa Teijo (Perniö):n kiehtovaan maailmaan. Sen alkuperästä sen vaikutukseen nyky-yhteiskuntaan, tutkimme eri puolia ja näkökohtia, jotka tekevät Teijo (Perniö):stä kiinnostavan laajaa yleisöä. Analysoimme sen vaikutuksia eri alueilla, sen kehitystä ajan myötä ja sen mahdollisia vaikutuksia tulevaisuuteen. Liity kanssamme tälle Teijo (Perniö):n löytö- ja oppimismatkalle, jossa pyrimme valaisemaan sen tärkeimpiä puolia ja syventämään sen merkitystä nykymaailmassa.
Teijo (ruots. Tykö) on kylä ja kylässä sijaitsevien Teijon kartanon ja Teijon rautaruukin ympärille syntynyt ruukkiyhdyskunta ja taajama[1] Perniössä Salon kaupungissa Varsinais-Suomessa. Kylän asukasluku on noin 700. Kylässä on Teijon kirkko, ja kylän palveluihin kuuluvat kauppa, jonka yhteydessä toimii asiamiesposti, sekä peruskoulun ala-aste, jonka edeltäjänä toiminut Teijon kansakoulu perustettiin vuonna 1869. Teijon kyläkeskuksen vaikutusalueeseen kuuluvat Teijon, Matildedalin, Kirjakkalan ja Mutaisten kylät.
Teijon tienoo on vanhaa teollisuusaluetta. Alueella sijaitsee kolme vanhaa rautaruukkia: Teijon ruukki, joka on perustettu 1686, etelämpänä Matildedalissa sijaitseva Mathildedalin ruukki, joka on perustettu 1852 (ruukin alueella oli ruukkitoimintaa jo vuodesta 1686) ja pohjoisempana Kirjakkalassa sijaitseva Kirjakkalan ruukki joka on perustettu 1686. Vielä nykyäänkin alueella toimii teollisuutta; muun muassa Antti Wihurin 1960-luvulla alueelle perustama telakka, joka jatkaa toimintaansa useiden omistajavaihdosten jälkeen.[2] Museovirasto on määritellyt sekä Teijon että Mathildedalin ruukkialueet valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi.[3][4]
Teijolla sijaitsee Meri-Teijon vapaa-ajankeskus, jossa on muun muassa laskettelurinne ja rinneautoilurata. Teijolla on myös Meri-Teijo Golfin omistama golfkenttä. Seudulta löytyy paljon matkailupalveluja, ja vapaa-ajan asuntoja on runsaasti.
Teijon alueen tärkeä toimija on alueen asukkaiden perustama Teijon Alueen Kyläyhdistys, joka julkaisee Kyläkuulumisia-lehteä neljä kertaa vuodessa.
Vuonna 2010 Teijo valittiin Varsinais-Suomen vuoden kyläksi.[5]