Thubten Gyatso

Tämä artikkeli käsittelee Thubten Gyatso:tä laajasta ja yksityiskohtaisesta näkökulmasta, jotta lukija saa täydellisen yleiskuvan kyseisestä aiheesta. Analysoidaan erilaisia ​​asiaan liittyviä näkökohtia, kuten sen alkuperä, kehitys, vaikutukset ja mahdolliset tulevaisuuden haasteet. Samoin tarkastellaan erilaisia ​​mielipiteitä ja lähestymistapoja kokonaisvaltaisen ja tasapainoisen vision tarjoamiseksi. Tämä artikkeli pyrkii tarjoamaan lukijalle syvän ja rikastuttavan ymmärryksen Thubten Gyatso:stä eri näkökulmien ja asiaan liittyvien tutkimusten kautta.

Thubten Gyatso
Thubten Gyatso vierailulla Kalkutassa vuonna 1910.
Thubten Gyatso vierailulla Kalkutassa vuonna 1910.
Dalai-lama
Edeltäjä Trinley Gyatso
Seuraaja Tenzin Gyatso
Henkilötiedot
Syntynyt12. helmikuuta 1876
Ü-Tsang, Tiibet
Kuollut17. joulukuuta 1933 (57 vuotta)
Lhasa, Tiibet
Tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Thubten Gyatso (12. helmikuuta 1876 Ü-Tsang, Tiibet17. joulukuuta 1933 Lhasa, Tiibet) oli 13. dalai-lama, Tiibetin buddhalaisuuden johtohahmo ja Tiibetin hallitsija. Hän oli älykäs uudistaja, joka osoittautui taitavaksi poliitikoksi Tiibetin jouduttua Venäjän, Kiinan ja Britannian kiistakapulaksi. Hän oli myös vastuussa luostarien kurin palauttamisesta.

Vuonna 1908 dalai-lama tapasi tutkimus- ja tiedustelumatkalla olleen Carl Gustaf Emil Mannerheimin, joka oli vasta kolmas länsimaalainen, jolle annettiin lupa tavata dalai-lama. Tapaamisen päätteeksi Mannerheim lahjoitti dalai-lamalle pistoolinsa.[1]

Dalai-lama osoitti kiinnostusta ulkomaailmaan ja otti käyttöön sähkön, puhelimen ja Tiibetin ensimmäisen auton. Tiibet julistautui itsenäiseksi Kiinasta vuonna 1912[2], maa sai uuden postilaitoksen ja oman setelirahan. Dalai-lama pyrki myös muun muassa kehittämään maalle tehokkaan armeijan, mutta konservatiivinen ylhäispapisto pelkäsi etujensa puolesta ja vastusti uudistuksia.

Lähteet

  1. Mannerheim tapasi Dalai-laman Kaleva. Viitattu 23.2.2024.
  2. Heather Spence: British policy and the 'development' of Tibet 1912-1933. University of Wollongong Thesis Collection 1954-2016, 1.1.1993. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)


Edeltäjä:
Trinley Gyatso
Dalai-lama
13. dalai-lama
Seuraaja:
Tenzin Gyatso