Nykymaailmassa Tolkien-fandom:stä on tullut yhä tärkeämpi. Tolkien-fandom:stä on tullut monien ihmisten mielenkiinnon kohteena joko yhteiskuntavaikutuksensa, historiallisen merkityksensä tai kulttuurielämän vaikutuksensa vuoksi. Alan asiantuntijoista amatööreihin Tolkien-fandom on onnistunut kiinnittämään kaiken ikäisten ja -taustaisten ihmisten huomion. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Tolkien-fandom:n eri puolia tavoitteenaan valaista sen merkitystä ja vaikutuksia nykymaailmassa.
Tässä artikkelissa tai sen osassa aihetta käsitellään lähinnä Suomen tai suomalaisten näkökulmasta. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelin näkökulmaa yleismaailmallisemmaksi. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. |
Tolkien-fandom on fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin teosten ihailijoiden muodostama yhteisö.
Kontu on Suomen suurin Tolkien-aiheinen verkkosivusto. Sivustolla on wiki-muotoinen tietopankki Kontuwiki[1], Tolkien-aiheisia uutisia ja keskustelupalsta Vihreä Lohikäärme, jossa on yli 5 000 käyttäjää[2]. Sivuston perusti Vesa Piittinen vuonna 2000 Tolkienin elämäntyöhön keskittyväksi sivustoksi ja keskustelupalstaksi. Vuonna 2003 joukko kontulaisia teki Suomen ennätyksen leiriytymällä kahdeksi viikoksi Helsingin Tennispalatsin edustalle jonottamaan lippuja Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu -elokuvan ensi-iltaan. Vuonna 2006 sivuston tueksi perustettiin Verkkoyhteisö Kontu ry, joka otti järjestysvastuun suurimmista sivuston käyttäjien järjestämistä tapahtumista, miiteistä. Vuonna 2012 Verkkoyhteisö Kontu yhdistyi Suomen Tolkien-seuran kanssa, ja yhdistyksen nimeksi tuli Suomen Tolkien-seura Kontu ry[3].
Tolkien-fandom järjestäytyi Suomessa vuonna 1992, kun Suomen Tolkien-seura ry perustettiin Helsingin Uudella ylioppilastalolla 3. tammikuuta, kun Tolkienin syntymästä oli kulunut sata vuotta. Suomen Tolkien-seura on Tolkienin tuotannon ja muun fantasiakirjallisuuden ystäville tarkoitettu yhdistys. Seura julkaisee kahta lehteä, neljästi vuodessa ilmestyvää tiedotuslehteä Hobittilan sanomia sekä neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Legolasta, Suomen ainoaa pelkästään fantasiakirjallisuuteen keskittynyttä fanzinea. Yhdistys järjestää virallisia jäsentapaamisia kuudesti vuodessa ja paikallisyhdistykset eli smialit järjestävät kuukausitapaamisia.[4] Seura jakaa Kuvastaja-palkintoa parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle.
Vuoden 2012 alussa seura yhdistyi Verkkoyhteisö Kontu ry:n kanssa Suomen Tolkien-seura Kontu ry:ksi.[3]