Tässä artikkelissa Torstai:n aihetta käsitellään yksityiskohtaisesti ja tyhjentävästi tavoitteena antaa lukijalle täydellinen ja ymmärrettävä näkemys tästä näkökulmasta. Sen alkuperää, sen kehitystä ajan myötä, sen vaikutuksia yhteiskuntaan ja sen merkitystä nykyään tutkitaan. Samoin analysoidaan erilaisia näkökulmia ja esitetään oleellisia tietoja ja tilastoja esitettyjen väitteiden tueksi. Tämän analyysin avulla pyrimme tarjoamaan rikastuttavan näkökulman, joka kutsuu pohtimaan ja keskustelemaan.
Torstai (lyhenne to tai torst.[1]) on SFS-EN 28601 -standardin mukaan viikon neljäs päivä. Torstaita ennen on keskiviikko ja sen jälkeen tulee perjantai.
Torstai-sana on tullut suomen kieleen todennäköisimmin ruotsin kielen torstaita tarkoittavasta sanasta, torsdag (Tor-jumalan päivä).[2] Myös saksassa 'torstai' on ukkosen jumalan päivä: Donnerstag (Donner tarkoittaa sekä ukkosta että on myös ukkosen jumalan nimi).
Myös englannin Thursday-sanan etymologia on sama kuin ruotsin ja saksan torstaita merkitsevillä sanoilla.
Useissa muissa kielissä se on Rooman Juppiterin päivä. Juppiter-nimen latinalaisesta genetiivistä Iovis (Jovis) johtuvat muun muassa espanjan Jueves ja ranskan jeudi. Myös japaniksi torstai on planeetta Jupiterin (木星, mokusei) päivä 木曜日 (mokuyōbi).[3]
Venäjässä torstai on четверг (tšetverg) (neljäs päivä), samaa perua lienee unkarin kielen csütörtök. Portugalissa torstai on taas Quinta-feira (viides päivä).
Kreikaksi torstai on Πέμπτη (Viides).