Trilli (musiikki)

Tässä artikkelissa aiomme analysoida Trilli (musiikki):n aihetta eri näkökulmista, jotta voimme valaista sen vaikutuksia ja merkitystä eri yhteyksissä. Trilli (musiikki) on aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta viime vuosina, koska se on merkityksellinen _var2-kentässä. Koko artikkelin aikana tutkimme Trilli (musiikki):n eri puolia sen alkuperästä sen mahdollisiin seurauksiin tulevaisuudessa. Lisäksi tarkastelemme Trilli (musiikki):n vaikutusta nyky-yhteiskunnassa ja sen roolia _var3:n kehityksessä. Monitieteisen lähestymistavan avulla pyrimme tarjoamaan kattavan ja kattavan näkemyksen Trilli (musiikki):stä edistääksemme tietoista ja rikastuttavaa keskustelua tästä aiheesta.

Kaksi tapaa merkitä trilli nuotteihin.

Trilli on musiikillinen koriste, joka yleisimmin on sellainen, että kahta sävelasteikon vierekkäistä ääntä toistetaan nopeasti peräkkäin. Nuotteihin trilli merkitään tavallisesti kirjaimilla tr sen nuotin yläpuolella, johon trilli halutaan lisätä. Joskus trilli merkitään myös nuotin yläpuolella olevalla aaltoviivalla jota sanotaan trilliketjuksi. Se on kysymyksessä silloin kun useita peräkkäisiä eritasoisia säveliä esitetään trilleinä.

Pralltrilli

Pralltrilli eli mordentti nousevana (ylähele) on epätäydellinen trilli, jossa esitetään nopeasti toistensa jälkeen pääsävel, yläsivusävel ja pääsävel. Pralltrillin yläpuolelle sijoitetaan yläsivusävelen kromaattista muuntamista osoittava merkki.

Mordentti

Mordentti laskevana (alahele) on pralltrillin kaltainen nopea vuorottelu, jossa esiintyy pääsävel, alasivusävel ja pääsävel. Laskevan mordentin merkki on sama kun pralltrillin, mutta erotuksena on merkin keskellä oleva lyhyt pystyviiva. Alasivusävelen kromaattista muuntamista osoittava merkki sijoitetaan mordenttimerkin alapuolelle.

Gruppetto

Gruppetto eli kaksoislyönti (kaksoishele)sisältää pääsävelen ja sen toistojen välissä alasivusävelen että yläsivusävelen. Gruppetto voidaan sijoittaa nuotin päälle tai kahden nuotin väliin.

Lähteet

  • Laurila, Lepo (koonnut ja suom.): Musiikkisanasto. Helsinki: Fazer, 1968.