Tummatähkämunkki

Tässä artikkelissa Tummatähkämunkki:n aihetta käsitellään monitieteisestä näkökulmasta ja analysoidaan sen vaikutuksia eri alueilla. Tummatähkämunkki on nykyään erittäin tärkeä aihe, ja se on herättänyt laajaa kiinnostusta akateemisessa yhteisössä ja suuressa yleisössä. Koko tekstin läpi tarkastellaan Tummatähkämunkki:een liittyviä eri näkökohtia, kuten sen historiaa, vaikutuksia yhteiskuntaan, vaikutuksia talouteen, mm. Tällä tavoin on tarkoitus tarjota kattava ja täydellinen näkemys Tummatähkämunkki:stä, jossa tarkastellaan sen eri ulottuvuuksia ja sen mahdollisia vaikutuksia nykyisyyteen ja tulevaisuuteen.

Tummatähkämunkki
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Kellokasvit Campanulaceae
Suku: Tähkämunkit Phyteuma
Laji: nigrum
Kaksiosainen nimi

Phyteuma nigrum
F.W.Schmidt

Katso myös

  Tummatähkämunkki Wikispeciesissä
  Tummatähkämunkki Commonsissa

Tummatähkämunkki (Phyteuma nigrum) on kellokasvien (Campanulaceae) heimoon, tähkämunkkien (Phyteuma) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ruohovartinen kasvi, joka on kotoisin Keski-Euroopasta.[1]

Tummatähkämunkki on kasvutavaltaan pysty ja sen varsi on haaraton. Alimmat lehdet ovat ruodillisia ja muodoltaan herttamaisia, kun taas ylemmät lehdet ovat ruodittomia ja pitkänsuikeita. Kukat sijaitsevat yhtenä tähkänä varren päässä ja ne ovat väriltään tummansinivioletteja. Kukintotähkä muotoutuu kukinnan edetessä lieriömäiseksi. Kukkien teriöt ovat viisiliuskaisia.[1]

Tummatähkämunkkia käytetään koristekasvina ja sitä voi toisinaan tavata myös villiytyneenä luonnosta. Suomessa tummatähkämunkista on tehty luonnosta muutamia havaintoja viimeisten noin sadan vuoden aikana[2].

Lähteet

  1. a b Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Blårapunkel (Phyteuma nigrum) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 12.4.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Tummatähkämunkki (Phyteuma nigrum) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 12.4.2018.

Aiheesta muualla