Väärlä

Tällä kertaa syvennymme Väärlä:n maailmaan, aiheeseen, joka on kiinnostanut monia ihmisiä aikojen saatossa. Väärlä on aihe, joka on herättänyt uteliaisuutta ja keskustelua eri näkökulmista, niin akateemisen, kulttuurin, sosiaalisen kuin viihteenkin alalla. Kautta historian Väärlä on ollut tutkimuksen, analyysin ja pohdinnan kohteena, luoden erilaisia ​​näkökulmia ja tulkintoja. Siksi on tärkeää tutkia tätä aihetta lisää ymmärtääkseen sen tärkeyttä ja vaikutuksia elämän eri osa-alueille. Tässä artikkelissa sukeltamme Väärlä:een ymmärtääksemme sen merkityksen ja merkityksen tänään.

Väärlä on kylä Salon kaupungin Perniössä. Väärlä sijaitsee Kiskontien varrella Perniön kaakkoiskulmalla.

Väärlä sijaitsee Kosken ruukkiyhdyskunnan pohjoispuolella. Koskelta tuleva Kiskontie kulkee Väärlän läpi länteen Korttilaan. Väärlän itarajalla Kiskontiestä haarautuu Lehtiniittuun vievä Kivilinnantie. Väärlän pohjoispuolella on Torkkila. Väärlän kyläalue ulottuu etelän Harmaamäeltä peltojen yli pohjoiseen Väärlänsuolle ja Torkkilansuolle. Kylän asutus sijoittuu Kiskontien varrelle.[1]

Väärlä on ollut keskiajalla syntynyt yksinäistila. Kylän kantatila on jaettu kahtia isojaon yhteydessä vuonna 1786. Molemmilla taloilla oli tuolloin torppa. Kylän ilme muuttui suuresti 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, kun kylän läpi rakennettiin Turku–Karjaa-rautatie. Rautatie myötäili aluksi Kiskontietä, mutta kulkee nykyään Harmaamäen tunnelin kautta kylän halki ja tien yli. Väärlään syntyi 1900-luvun alussa ja puolivälissä uutta pienasutusta, josta valtaosa on yhä jäljellä.[2] Lähialueiden palvelut ovat siirtyneet Perniön keskustaan.

Lähteet

  1. Kansalaisen karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 11.1.2020.
  2. Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Perniön kulttuuriympäristö ja arvot, s. 115. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.