Valentin

Tässä artikkelissa tutkimme Valentin:n merkitystä eri yhteyksissä ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Valentin on kiinnittänyt monien ihmisten huomion viime vuosina ja synnyttänyt keskusteluja ja pohdintoja sen merkityksestä ja seurauksista. Kautta historian Valentin:llä on ollut ratkaiseva rooli yhteiskuntien kehityksessä sekä yksilöllisten ja kollektiivisten identiteettien muodostumisessa. Syntymisestään nykypäivään Valentin on ollut tutkimuksen, ihailun, kiistelyn ja uudelleentulkinnan kohteena niinkin erilaisilla aloilla kuin tiede, teknologia, taide, politiikka ja populaarikulttuuri. Tässä artikkelissa tutkimme, kuinka Valentin on muokannut maailmaamme ja tekee niin myös tulevaisuudessa.

Valentin
Nimipäivä  
– suomenkielinen 14. helmikuuta
– ruotsinkielinen 14. helmikuuta
– ortodoksinen 30. heinäkuuta
Muunnelmia Tino, Walentin
Vastineita eri kielissä Valentyn, Valentín
Nimen alkuperä latinalainen Valentinus

Valentin on monissa maissa esiintyvä miehen etunimi, lyhennetty muoto Valentinus-nimestä. Nimi johtuu latinan sanasta valens, joka merkitsee tervettä ja voimakasta.[1] Nimen naispuolinen vastine on Valentina.

Suomessa Valentinin nimipäivä on 14. helmikuuta, joka on katolisessa kirkossa Pyhän Valentinuksen muistopäivä ja tunnetaan myös ystävänpäivänä. Vuoden 2019 loppuun mennessä Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan Valentin-nimen on Suomessa saanut 3 642 miestä ja alle 28 naista.[2]

Tunnettuja Valentineja

Valentin taiteilijanimenä

Valentin on myös seuraavien henkilöiden käyttämä taiteilijanimi tai nimimerkki:

  • Valentin, Ensio Rislakki (1896–1977), suomalainen pakinoitsija, toimittaja, kirjailija
  • Valentin, Marko Virkkula (s. 1977), suomalainen iskelmälaulaja.

Kuvitteellisia Valentineja

Nimi Valentin esiintyy myös sarjakuvassa Linda ja Valentin, joka tunnetaan paremmin nimellä Avaruusagentti Valerianin seikkailuja.

Lähteet

  1. Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, s. 506. WSOY, 1999. ISBN 951-0-23323-4
  2. Nimipalvelu Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 14.2.2020.

Aiheesta muualla