Tämä artikkeli käsittelee aihetta Venäläisen kirjallisuuden seura, joka on yksi tämän päivän yhteiskunnan tärkeimmistä näkökohdista. Venäläisen kirjallisuuden seura on noussut suureksi merkitykseksi viime vuosina johtuen sen vaikutuksista eri aloilla politiikasta ja taloudesta kulttuuriin ja teknologiaan. Tämän artikkelin kautta tutkitaan Venäläisen kirjallisuuden seura:n eri puolia ja sen vaikutusta jokapäiväiseen elämäämme. Eri näkökulmia Venäläisen kirjallisuuden seura:n ympärille analysoidaan sekä sen kehitystä ajan myötä. Lisäksi tarkastellaan Venäläisen kirjallisuuden seura:n vaikutuksia nykyisessä kontekstissa sekä sen mahdollisia tulevaisuuden ennusteita. Jotta voidaan tarjota kattava näkemys Venäläisen kirjallisuuden seura:sta, tarkastellaan erilaisia lähestymistapoja ja mielipiteitä, jotta voidaan tarjota laaja ja objektiivinen näkemys tästä nykyään erittäin tärkeästä aiheesta.
Venäläisen kirjallisuuden seura oli kulttuuriyhdistys, jonka tarkoituksena oli ylläpitää ja edistää venäläisen kirjallisuuden harrastusta ja tuntemusta, esitellä ja arvioida kirjauutuuksia sekä tarjota syventävää tietoa Venäjän kirjallisen elämän ilmiöistä.[1] Seuran ehti toimia kymmenen vuoden ajan. Päätös seuran lakkauttamisesta tehtiin vuosikokouksessa 17.4.2023. Seuran ja Ajan kohina -lehden lopettamispäätös ei johtunut maailmanpoliittisesta tilanteesta, vaan siitä, ettei seuran toimintojen kannalta keskeisiin tehtäviin löytynyt enää jatkajia.
Seura julkaisi verkkolehteä Ajan kohina lokakuusta 2013 alkaen[2][3] sekä artikkelikokoelmia ja muita teoksia. Se järjesti luentoja, luentosarjoja, keskustelutilaisuuksia, kirjailijatapaamisia, kulttuurimatkoja. Syksyllä 2013 seura oli mukana järjestämässä dialogisarjaa "Kaksitoista tuolia: Dialogeja venäläisestä kirjallisuudesta", jonka kussakin tilaisuudessa keskustellaan yhdestä venäläisestä kirjasta[1][4][5]
Seuran puheenjohtaja oli Martti Anhava, varapuheenjohtaja emeritusprofessori Pekka Pesonen[1]. Ajan kohina -lehteä toimitettiin täysin vapaaehtoisvoimin, sen tekemiseen osallistui vuosien varrella valtava joukko ihmisiä. Neljän päätoimittajan ohella lehden parissa on työskennellyt 10 toimituskuntalaista ja peräti 96 kirjoittajaa tai kääntäjää. Kaunokirjallisia tekstejä on julkaistu 31:ltä kirjailijalta. Verkkolehteä taittoi Eeva Herrala ja yhteistyössä Into Kustannuksen kanssa tehtiin neljä Ajan kohinan printtiversiota.