Viides ristiretki

Tänään haluamme käsitellä aihetta, joka koskee meitä kaikkia: Viides ristiretki. Olipa kyseessä yhteiskunnallinen ilmiö, relevantti henkilö, historiallinen tapahtuma tai mikä tahansa muu tilanne, on tärkeää pysähtyä pohtimaan tätä aihetta ja tutkia sen vaikutuksia jokapäiväiseen elämäämme. Tässä artikkelissa perehdymme Viides ristiretki:een liittyviin eri näkökohtiin ymmärtääksemme sen vaikutusta yhteiskuntaamme, sen merkitystä tänään ja kuinka se voi vaikuttaa tulevaisuutemme. Lue lisää saadaksesi lisätietoja Viides ristiretki:stä ja sen merkityksestä nykymaailmassa.

Damiettan kaupungin valtaus. Cornelis Claesz van Wieringenin maalaus noin vuodelta 1625.
Ristiretket

Viides ristiretki lähti Unkarista, Itävallasta ja Baijerista vuoden 1215 neljännen lateraanikonsiilin siunaamana. Ristiretkeläisten onnistui valloittaa Damiettan kaupunki Egyptissä vuonna 1219.[1] Voitonhuumassaan he yrittivät käydä myös Kairon kimppuun, mutta Niili tulvi heidän edessään ja saartoi ristiretkeläiset, jotka tulivat pahasti lyödyiksi.[2]

Paavi Innocentius III varusti retken matkaan hyökkäämään nousevaa voimakasta muslimivaltio Egyptiä vastaan.[3] Koska toinen ristiretki oli ollut pettymys, hän halusi välttää kuninkaiden sekaantumista matkajärjestelyihin. Fredrik II olisi ollut innokas, mutta paavi torjui hänen osallistumisensa. Tällä kertaa mukana oli aikaisempaa vähemmän ranskalaisia, sillä heitä tarvittiin harhauskoisten torjunnassa omalla maallaan.

Lähteet

  1. Fifth Crusade Encyclopedia Britannica
  2. The Fifth Crusade (The Crusades) Medieval Times
  3. Fifth Crusade (1217-1229) University of Michigan

Aiheesta muualla