Wikipedia:Vektori 2022

Nykymaailmassa Wikipedia:Vektori 2022:stä on tullut erittäin tärkeä ja monia ihmisiä kiinnostava aihe. Wikipedia:Vektori 2022 on synnystä lähtien synnyttänyt keskustelua, analyyseja ja pohdiskelua eri alueilla niin henkilökohtaisella kuin ammatillisella tasolla. Sen vaikutus nyky-yhteiskuntaan on kiistaton, ja sen vaikutus ulottuu eri aloille kulttuurista ja politiikasta teknologiaan ja talouteen. Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti Wikipedia:Vektori 2022:n eri puolia ja näkökulmia, jotta voimme ymmärtää paremmin sen tärkeyttä ja merkitystä nykymaailmassa.

Vektori 2022 -ulkoasun näkymä englanninkielisessä Wikipediassa

Vektori 2022 on Wikimedia-säätiön kehittämä työpöytänäkymän ulkoasu, jota tehtiin vuosina 2019–2023. Helmikuussa 2025 siitä tuli oletus-ulkoasu suomenkielisessä Wikipediassa. Sisäänkirjautuneet käyttäjät voivat valita asetuksistaan myös jonkin toisen ulkoasun.

Vektori 2022 -ulkoasussa on myös tumma väritila (yöteema), jota tällä hetkellä voivat käyttää vain sisäänkirjautuneet käyttäjät.

Ongelmia? Jos huomaat uudessa teemassa ongelmia, voit kirjoittaa palautetta tai kysyä apua esimerkiksi tämän sivun keskustelusivulla.

Ulkoasun vaihtaminen asetuksissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat vaihtaa käyttöliittymän ulkoasua asetuksien Ulkoasu-välilehdeltä. Uusi oletusulkoasu on nimeltään Vektori (2022) ja entinen oletusulkoasu Vanha Vektori (2010). Lisäksi valittavissa on kolme muuta ulkoasuvaihtoehtoa.

Mikä muuttuu?

Havainnekuva yöteemasta etusivulla (2024). Huomaa oletuksena kapeampi keskiosuus. Teeman voi vaihtaa päivä- ja yömoodin välillä, tekstin kokoa voi vaihtaa suuremmaksi ja keskellä olevan alueen leveyden voi vaihtaa leveämmäksi.
Toinen kuva yöteemasta etusivulla (2024). Tässä tekstikoko on vaihdettu suuremmaksi ja sivuilla olevat valikot on piilotettu. Huomaa keskikaistan sisällölle oleva leveämpi alue.

Mediawiki.org:ssa on kooste esimerkkikuvineen tehtävistä muutoksista ja sivustolla on useimmin kysytyt kysymykset -sivu, jossa vastauksia toistuviin kysymyksiin.

Keskeisimmät muutokset
  • Sivupalkeista tulee avattavia/suljettavia paremman lukukokemuksen tuottamiseksi.
    • Suljetut palkit löytyvät ylälaidan valikoista sulkemisen jälkeen.
  • Sivutyökalut (kuten Tänne viittaavat sivut, Ikilinkki, Lataa PDF-tiedostona) siirtyvät oikeaan sivupalkkiin, jotta ne erottoisivat paremmin vasemman sivupalkin navigaatiolinkeistä.
  • Eräät ulkoasuvalinnat tulevat myös oikeaan reunaan: suurempi teksti, rajoitettu leveystila, sekä valinta vaalean ja tumman moodin (yötila) välillä.
  • Tekstille tulee maksimileveys, jotta lukeminen olisi helpompaa
    • Käyttäjän asetuksissa leveyttä voi muuttaa rajoitetun leveystilan asetuksella
  • Hakukenttä siirtyy oikeasta reunasta keskelle ja siitä tulee isompi. Automaattitäydennys näyttää nykyistä enemmän tietoa löydetyistä sivuista.
  • Kielilinkit siirtyvät mobiiliwikipedian tapaan otsikkoriviltä avattavaksi.
    • Kieltenväliset linkit ovat aiemmin olleet vasemmassa pystynavigaatiossa ja siirtyvät pudotusvalikkoon.
  • Yläreunaan tulee toimintorivi, joka pysyy aina näkyvistä ja josta voi käyttää tärkeimpiä toimintoja (muokata sivua, siirtyä keskustelusivulle yms.) ilman että tarvitsee selata takaisin sivun yläosaan.
  • Sivun sisällysluettelo pysyy aina näkyvissä sivua selattaessa
    • Tämä näkyy pystynavigaatiossa sivunäkymän vasemmassa laidassa.
  • Yläpalkissa oikean ylänurkan logosta tulee pienempi

Historia

Vektori-ulkoasua alettiin päivittää vuonna 2019, ja se valmistui 2023. Edellisen kerran sivuston ulkoasua on päivitetty 10 vuotta sitten ja tämän jälkeen eri wikit sekä käyttäjät itse ovat päivittäneet sitä omilla toiminnallisuuksillaan, ulkoasu kaipaa myös teknisesti modernisointia ja sivuston käyttötavat ovat myös 10 vuodessa muuttuneet. Päivityksen tarkoituksena on vastata näihin tarpeisiin ja tuoda eri wikien parannuksia mukaan yhteiseen ulkoasuun.

Vuosina 2023–2024 uuteen Vektoriin lisättiin saavutettavuutta parantavia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus säätää tekstin kokoa ja vaihtaa uuteen tummaan väritilaan (yöteema).

Uutiset ja palautteen antaminen