Yllätyslukemisto

Tämä artikkeli käsittelee aihetta Yllätyslukemisto, joka on herättänyt laajaa kiinnostusta ja keskustelua eri aloilla. Yllätyslukemisto on konsepti, joka on noussut ajankohtaiseksi viime vuosina ja joka on herättänyt suurta uteliaisuutta nyky-yhteiskunnassa. Näitä linjoja pitkin tutkitaan Yllätyslukemisto:n ympärillä olevia eri reunoja ja näkökulmia sekä sen vaikutuksia eri yhteyksissä ja tilanteissa. Sekä sen positiivisia että negatiivisia puolia analysoidaan, jotta tästä aiheesta saadaan täydellinen ja tasapainoinen näkemys. Lisäksi esitellään alan asiantuntijoiden mielipiteitä ja tarkastellaan konkreettisia tapauksia, jotka kuvaavat Yllätyslukemisto:n merkitystä nykyään.

Yllätyslukemisto 1/1946. Kansikuvan "kauniit pojat."

Yllätyslukemisto oli lukemistolehti, joka ilmestyi kerran kuussa 19371951. Lehteä kustansi Ilmarinen.

Lehdessä julkaistiin sekä kotimaisten että ulkomaisten kirjoittajien pulp-tyylistä tuotantoa. Suuri osa novelleista julkaistiin ilman tekijän nimeä tai nimimerkillä. Aiheet vaihtelivat villistä lännestä kovaksikeitettyyn rikostarinaan, fantasiasta tosikertomuksiin.

Yllätyslukemisto julkaisi paljon Matti Hälliä. Juttujen lopussa luki usein: Uusi "Yllätys" - uusi Hälli. Numerossa 8/1942 on hänen novellinsa "Rajattomuuden arvoitus", joka muistuttaa tyylillisesti hyvin paljon Lovecraftia. Siinä neuroottinen, yliherkkä nuorukainen pääsee virittäytymään meidän maailmamme rinnalla olevan toisen maailman aaltopituudelle. Siinä koetaan myös kuoleman hetkellä jopa ns. ruumiista irtaantumis -kokemus.

Muita kotimaisia kertojia olivat mm. Marton Taiga (oik. Martti Löfberg) ja Kapteeni Hell (oik. Vesa E. Syrjänen) ja Masa Palo ( oik. Reino Helismaa[1]).

Katso myös

Lähteet

  1. Reino Helismaa: ... ja reikärauta-Brown, s. 62. Gummerrus, 2001. ISBN 951-20-5968-1