Juhlapyhiä eri uskonnoissa
Uskonto on ollut ihmiskunnan osa jo niin pitkään, että eri uskonnoilla on omat perinteensä ja juhlapyhänsä. Vaikka uskonnot ovatkin erilaisia, niiden juhlat ovat usein samankaltaisia: niissä juhlistetaan yhteisöä ja sen perinteitä, osoitetaan kunnioitusta jumalalle tai jumalille ja vietetään yhdessä aikaa läheisten ihmisten kanssa.
Kristinuskoon kuuluu monia juhlapyhiä, joista tunnetuin taitaa olla joulu. Joulu on kristinuskon merkittävin juhla, jonka ajankohta on 25. joulukuuta. Joulu juhlistaa Jeesuksen syntymää, joka tapahtui Betlehemissä yli 2000 vuotta sitten. Joulun aikaan perinteisiä ovat joulukuusi, jouluvalot, joululaulut ja lahjojen antaminen. Myös pääsiäinen on kristinuskon tärkeä juhla, joka juhlistaa Jeesuksen ylösnousemusta. Pääsiäiseen kuuluu muun muassa pääsiäiskokkojen polttaminen ja pääsiäismunien maalaus ja etsintä.
Islamissa juhlapäiviä ovat Eid al-Fitr ja Eid al-Adha. Eid al-Fitr on ramadan-kuukauden päätteeksi vietettävä juhla, joka kestää kolme päivää. Ramadan-kuukausi on aika, jolloin muslimit paastoavat, rukoilevat ja pyrkivät elämään hyvää elämää. Eid al-Fitr -juhlaa vietetään iloisesti, syödään hyvin ja annetaan lahjoja. Eid al-Adha puolestaan juhlistaa profeetta Ibrahimin valmiutta uhrata poikansa jumalan tahdon mukaan. Juhlan aikana muslimit teurastavat eläimiä, ja lihaa jaetaan köyhille.
Buddhalaisuudessa juhlapäivät ovat erilaisia kuin monissa muissa uskonnoissa. Vesak-päivänä muistellaan Buddhan syntymää, valaistumista ja kuolemaa. Juhlaa vietetään toukokuun täysikuun aikaan. Vesak-päivänä buddhalaiset rukoilevat, meditoivat ja jakavat ruokaa ja kukkia vähäosaisille. Toisena buddhalaisena juhlana vietetään Uposatha-päivää, joka on täysikuu- tai uusikuu-päivä. Tätä juhlaa vietetään kuuntelemalla opetuksia ja keskittymällä hyveisiin.
Juutalaisuudessa tärkeimmät juhlat ovat kuuden päivän mittainen juhla, Sukot sekä keväällä vietettävät juhlat: pääsiäinen, pääsiäisviikko ja helluntai. Sukot-juhla on sadonkorjuujuhla, jonka aikana vietetään iloisesti ja kiitetään siunauksista. Pääsiäinen puolestaan muistuttaa juutalaisten vapautumisesta Egyptin orjuudesta. Pääsiäisen aikana juutalaiset syövät unleavened bread -leipää, joka muistuttaa pakenemisen kiireestä. Helluntai-juhla puolestaan juhlistaa pyhän hengen laskeutumista opetuslasten päälle.
Hindulaisuudessa juhlapäivät ovat osa koko hindulaisen yhteisön elämää. Tärkein juhla on Diwali, jota vietetään yleisesti lokakuun puolivälin tienoilla. Diwali on valon juhla, joka kestää viisi päivää. Juhlaa vietetään sytyttämällä öljylyhtyjä ja krakkaamalla ilotulitteita. Juhlan aikana syödään hyvin ja sen aikana vieraillaan ystävien ja perheen luona. Bollywood-elokuvat ovat myös tärkeä osa Diwali-juhlaa. Muita hindulaisia juhlia ovat muun muassa Holi-juhla, joka on värikäs kevätfestivaali ja Rakshabandhan, sisarusten juhla.
Jokaisella uskonnolla on omat juhlansa, ja jokainen juhlaan liittyvä perinne on mielenkiintoinen oppimiskokemus. Tärkeintä juhlissa on yhdessäolo ja jakamisen ilo. Juhlapyhien kautta ymmärrämme, kuinka tärkeä rooli uskonnolla on ihmisten elämässä.