Mikä on blockchain- teknologia ja miten se toimii?

tietotekniikka

Blockchain on yksi viime vuosien suurista teknologisista innovaatioista. Se on herättänyt kiinnostusta ja ansainnut tunnustusta ympäri maailman sen kyvystä tarjota läpinäkyvä, hajautettu ja turvallinen tapa siirtää digitaalista omaisuutta. Mutta mikä on blockchain, ja miten se toimii?

Mikä on blockchain?

Blockchain on hajautettu digitaalinen tietokanta, joka tallentaa transaktioita useassa tietokoneessa samanaikaisesti. Jokaisella tietokoneella on kopio koko tietokannasta, ja kun uusi transaktio tallennetaan lohkoon, se jaetaan kaikkiin koneisiin. Tämä tekee lohkoketjusta läpinäkyvän ja hajautetun, koska jokainen käyttäjä voi tarkistaa digitaalisen omaisuuden omistajuuden ja siirrot.

Blockchainia käytetään laajalti kryptovaluuttojen kuten Bitcoin, Ethereum ja Litecoin taustateknologiana, mutta sen sovellusalueet ovat paljon laajemmat. Hajautetun tietokannan avulla voitaisiin tallentaa turvallisesti ja läpinäkyvästi monenlaisia tietoja, kuten kiinteistöjen omistuksia ja äänestystuloksia.

Miten blockchain toimii?

Blockchainteknologia toimii siten, että jokaiselle transaktiolle luodaan lohko. Lohko sisältää kaikki transaktiot, jotka ovat tapahtuneet sen jälkeen, kun edellinen lohko on luotu. Lohkoa ei voi muokata sen jälkeen, kun se on luotu, mikä tekee lohkoketjun turvalliseksi ja läpinäkyväksi.

Uudet lohkot liitetään ketjun loppuun, ja jokaisessa lohkossa on ainutlaatuinen tunniste, joka liittyy ketjun koko sisältöön. Näin jokainen lohko on yksilöllinen ja lohkoketjuun ei voi lisätä väärennettyjä transaktioita. Tietokoneilla, jotka osallistuvat blockchainin ylläpitoon, on myös valtaa hyväksyä tai hylätä uusia lohkoja, mikä tekee järjestelmästä hajautetun.

Kun uusi transaktio lisätään lohkoon, se tarkistetaan sen jälkeen useiden tietokoneiden toimesta. Jokainen tietokone validoi transaktion ja sen jälkeen se tallentuu lohkoon. Tätä prosessia kutsutaan kaivokseksi, ja se on tapa, jolla uusia bitcoinia tuotetaan. Siirrosta maksetaan provisio järjestelmän valvojille tai kaivokselle.

Mitä hyötyä on blockchain-teknologialla?

Blockchainin avulla transaktioita voidaan tehdä läpinäkyvästi ja turvallisesti ilman kolmannen osapuolen tarvetta. Jokainen käyttäjä voi tarkistaa, että transaktio on tapahtunut todella ja missä ketjun kohdassa se tapahtui. Tämä tekee blockchainista erittäin turvallisen ja läpinäkyvän tavan siirtää omaisuutta.

Blockchain voi myös auttaa parantamaan tietoturvaa monilla aloilla. Koska lohkoketjussa olevia tietoja ei voi muokata, huijaukset ja petokset ovat vaikeampia toteuttaa. Esimerkiksi käytettäessä blockchainia äänien keräämiseen vaaleissa, jokaisesta äänestä tallennettaisiin lohkoketjuun turvallisesti ja läpinäkyvästi. Näin voitaisiin estää äänestysten manipulointi.

Lisäksi blockchainteknologia voi poistaa välikäytössä olevia osapuolia monilla eri aloilla, mikä voi johtaa kustannustehokkaampiin ja nopeampiin ratkaisuihin. Esimerkkejä tällaisista sovelluksista ovat esimerkiksi vertaisverkkomarkkinapaikat, kotitalouksien aurinkopaneelien jakaminen tai lääkkeiden seuranta ja turvallisuus.

Yhteenveto

Blockchain on hajautettu digitaalinen tietokanta, joka antaa käyttäjille mahdollisuuden tallentaa ja vaihtaa omaisuutta turvallisesti, läpinäkyvästi ja ilman kolmannen osapuolen tarvetta. Nykyään blockchain-teknologia käytetään laajasti kryptovaluuttamarkkinoilla, mutta sen sovellusalueet ovat paljon laajemmat. Blockchain voi auttaa parantamaan tietoturvaa, poistamaan välittäjiä monilla aloilla ja tarjoamaan kustannustehokkaita ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.