Nuortenkirjallisuus – teemoja ja suosikkeja

Nuortenkirjallisuus – teemoja ja suosikkeja

Nuortenkirjallisuus on monipuolinen kirjallisuuden genre, jota on olemassa useita erilaisia tyylisuuntauksia ja teemoja. Nuortenkirjallisuudesta löytyy niin fantasiaa, scifiä, jännitystä ja romantiikkaa kuin myös realistisia kuvauksia nuorten arjesta ja kasvusta. Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia nuortenkirjallisuuden teemoja ja suosikkeja.

Fantasiakirjallisuus

Fantasia on yksi nuortenkirjallisuuden suosituimmista tyylisuuntauksista. Fantasiakirjallisuuden maailmat ovat usein täynnä taikaa, ihmeellisiä luomuksia ja magiaa. Suomalaisen nuortenkirjallisuuden ehdoton kärkinimi on Maria Turtschaninoff, jonka Maresi-kirjasarja vie lukijan mystiseen Maresin luostariin. Luostarissa asuvat sisaret ovat kielletysti lukeneet salaisia kirjoja, jotka kätkevät sisäänsä viisautta ja vaaroja.

Toinen suosittu fantasiakirjailija on J.K. Rowling, jonka Harry Potter -sarja on valloittanut maailmanlaajuisesti. Harry Potter -sarja kertoo nuoresta velhopojasta, joka aloittaa opinnot Taikakoulussa ja joutuu matkallaan taistelemaan pahaa Voldemortia vastaan.

Yliluonnollinen

Yliluonnollinen kirjallisuus käsittelee yliluonnollisia ilmiöitä, esimerkiksi vampyyrejä, ihmissusia ja muita yli-inhimillisiä olentoja. Tunnetuimpia yliluonnollisia kirjailijoita on Stephenie Meyer, jonka Houkutus-sarja kertoo Bella-nimisestä tytöstä, joka rakastuu vampyyriin nimeltä Edward. Kirjasarjasta on tehty myös suosittu elokuvasarja.

Jännityskirjallisuus

Jännityskirjallisuus on suosittu genre, joka saa lukijan sydämen sykkimään nopeammin. Jännityskirjoissa päähenkilöt yrittävät ratkaista arvoituksia, selvitellä rikoksia ja pelastaa ihmishenkiä. Esimerkiksi James Dashnerin Nälkäpelit-sarja on erittäin suosittu nuorten- ja aikuisten keskuudessa. Kirjasarja sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuden maailmaan, jossa teini-ikäiset lapset joutuvat taistelemaan henkensä edestä.

Realistinen nuortenkirjallisuus

Realistinen nuortenkirjallisuus kuvaa tyypillisesti nuorten kasvua ja elämänhallintaa. Tällaisissa kirjoissa päähenkilöt ovat yleensä tavallisia nuoria, jotka kohtaavat elämässä vaikeuksia ja yrittävät selvitä niistä. Suomalaisen nuortenkirjallisuuden kärkinimiin kuuluu esimerkiksi Salla Simukka, jonka Punainen kuin veri -kirjasarjan päähenkilö Lumikki Andersson joutuu selvittämään ystävänsä kuoleman syitä.

Romantiikka

Romanttiset kirjat käsittelevät usein parin rakkaustarinaa. Kirjat voivat olla realistisia tai fantasiaan kallellaan. Nuortenromanttisista kirjoista yksi suosituimmista on Twilight-sarja, jossa seurataan Bella-nimisen tytön ja vampyyri Edwardin rakkaustarinaa. Myös Johanna Sinisalon Osuma-kirjassa kuvataan teinirakkautta kauniisti ja herkästi.

Suositut nuortenkirjasarjat

Nuortenkirjallisuuden suosituimpia sarjoja ovat esimerkiksi Maresi, Harry Potter, Nälkäpelit, Houkutus ja Punainen kuin veri. Näiden lisäksi on vielä useita muita suosittuja nuortenkirjasarjoja, joista jokainen löytänee oman suosikkinsa. Sarjojen suosio johtuu usein siitä, että lukijat saavat seurata päähenkilöiden elämää useassa kirjassa.

Kiinnostavia nuortenkirjoja vuodelle 2021

Jokainen vuosi tuo tullessaan uusia kiinnostavia nuortenkirjoja. Vuonna 2021 ilmestyneistä kirjoista voi mainita esimerkiksi Laura Eaden Pest-kirjan, joka kertoo Helsingin kaduilla tapahtuvista murhista. Myös Christina Dalcherin Last Girls -kirja on herättänyt kiinnostusta. Kirjassa kuvataan tulevaisuuden maailmaa, jossa vain miespuoliset vauvat selviävät äidin kohdussa.

Nuortenkirjallisuus on monipuolinen genren, jonka kirjailijat kertovat tarinoita maailmoista, joissa taika sekoittuu todellisuuteen. Teemoiltaan nuortenkirjallisuus on laaja-alaista ja sopii lähes kaikille ikäryhmille. Jokainen löytää varmasti omat suosikkinsa lukuisista kirjasarjoista, joita nuortenkirjallisuus tarjoaa.