Rikoskirjallisuus – dekkarit ja trillerit

Rikoskirjallisuus on yksi suosituimmista kirjallisuuden genreistä. Kirjoja, joissa keskitytään rikoksiin ja niiden ratkaisemiseen, on lukemattomia erilaisia. Suositut alalajit ovat dekkarit ja trillerit. Monet ihmiset nauttivat rikosten arvoitusten ratkaisemisesta ja jännityksen tunteesta, joka syntyy pahuuden voittamisesta.

Dekkarit ovat kirjoja, joissa päähenkilö selvittää rikosta. Tapahtumat usein alkavat rikoksen tekopaikalta. Päähenkilö voi olla esimerkiksi poliisi tai yksityisetsivä. Tyypillisesti kirjojen päähenkilöt ovat hyviä luonneanalysoinnissa, kovia fyysisessä taistelussa sekä vaativissa tilanteissa. Usein dekkareissa keskitytään myös rikoksen motiiveihin ja poliittisiin kuvioihin. Aloittelijoille suosittelemme esimerkiksi Agatha Christien Hercule Poirot tai Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -kirjoja.

Trillerit ovat puhdasta jännityskirjallisuutta. Trillereissä tunnelma on tiivistä ja usein tilanne on selkeästi kriittinen. Toisin kuin dekkareissa, rikos on jo tapahtunut. Trillereissä on tyypillisesti lukuisia käännekohtia ja intensiivisiä toimintakohtauksia.

Monet rikoskirjallisuuden teemat ovat ajattomia. Esimerkiksi juoni, joka keskittyy rahan voimaan, on yhä ajankohtainen. Kirjassaan "Rikollinen mieli", kirjailija Tuija Lehtinen käsittelee motiiveja, jotka ajavat ihmisiä rikollisuuteen. Kirja kuvaa hyvin sitä, millaisia voimia ihmisen sisällä saattaa olla ja kuinka ne voivat ajaa kauas moraalisesti hyväksyttävistä teoista.

Rikoskirjallisuus onkin usein enemmän kuin pelkkä jännityskirjallisuus. Se saattaa käsitellä yhteiskunnallisia ilmiöitä tai maailman epäkohtia. Usein rikoksilla on moraalinen pohja. Kirjailijat käsittelevät teoksissaan esimerkiksi luokkaeroja, perheongelmia ja miten psyyken terveyden häiriöt voivat johtaa rikollisuuteen.

Jännityskirjallisuus on myös suosittu elokuvagenre. Elokuvat saattavat seurata kirjojen juonta erittäin tarkasti tai olla vain inspiraationa kirjalle. Esimerkiksi tusina elokuvia on tehty Ian Flemingin James Bond -kirjojen pohjalta. Ne ovat nauttineet suurta suosiota vuosikymmenten ajan. Toisaalta monet kirjailijat ovatkin joutuneet pettymään, kun heidän teoksestaan tehdyt elokuvat ovat jättäneet alkuperäisen juonen varjoonsa. Varsinkin bookereiden kriittiset minimalistit saattavat pitää elokuvia kirjailijoiden taidonnäytteinä. Esimerkiksi Stieg Larssonin Millenium-sarja on noussut maailmanlaajuiseksi bestselleriksi. Elokuvan teossa on kuitenkin usein haasteita, koska ne saattavat käyttää aivan eri tarinaa kuin kirja.

Rikoskirjallisuus on myös keino ymmärtää maailmaa. Se antaa lukijalle mahdollisuuden astua moniin eri rooleihin ja kokea voittamattomuuden tunnetta. Monet nuoret ovatkin löytäneet itsestään rikoskirjallisuuden harrastajia. Tarinat ovat usein yksinkertaisia ja jännittäviä, mutta ne myös avaavat ikkunoita uusiin maailmoihin. Lisäksi rikoskirjallisuus saattaa haastaa lukijaa käyttämään muita aistejaan kuin henkilön ulkomuodon tai ensivaikutelman hahmottamisessa.

Rikoskirjallisuus on kaiken kaikkiaan monipuolinen ja mielenkiintoinen genre. Siinä ei vain ratkaista rikoksia vaan käsitellään laajalti ihmisen käyttäytymistä, motiiveja ja seurauksia. Kirjoja on monenlaisia ja jokaiselle löytyy varmasti mieluinen kirja. Joten ota käteesi kirja, rentoudu ja anna tarinoiden viedä sinut mukanaan jännittävään ja ajattomaan maailmaan.