Rugbyn säännöt selitettynä

tietotekniikka

Rugbyn säännöt selitettynä

Ystäväni kutsui minut katsomaan rugbyn peliä, mutta en ymmärtänyt oikein mitään, mitä kentällä tapahtui. Ajattelin, että minä en ole ainoa, joka on ymmällään tämän hienon pelin säännöistä. Joten päätin kirjoittaa tämän artikkelin, jossa selitän rugbyn säännöt mahdollisimman selkeästi, jotta kuka tahansa voisi ymmärtää pelin perusteet.

Rugby on kontaktiurheilulaji, joka kehitettiin 1800-luvulla Englannissa. Pelissä vastakkain on kaksi joukkuetta, joista kumpikin pyrkii hakemaan pisteitä. Rugbyn säännöt jaetaan kolmeen osaan: pelin alkamiseen ja jatkumiseen, pelissä tapahtuvaan liikkumiseen ja pisteiden tekemiseen.

Pelin alkaminen ja jatkuminen

Rugbyn pelialue on 100 metriä pitkä ja 70 metriä leveä suorakulmio. Kenttää ympäröi raja, jonka sisällä peliä pelataan. Jokainen puoliaika kestää 40 minuuttia, ja peli pidetään käynnissä jatkuvasti, paitsi jos tapahtuu rikkomus tai pallo menee ulos kentältä.

Pelin alkaessa toinen joukkueista potkaisee pallon vastustajien kenttäpuoliskolle. Tämä aloituspelaaminen tapahtuu joko potkaisemalla tai syöttämällä pallo kentän keskeltä. Puoliajan jälkeen aloitus tapahtuu toisen joukkueen toimesta.

Pelin jatkaminen tapahtuu syöttämällä palloa. Pallo voidaan potkaista, kuljettaa ja syöttää joukkueen jäsenten kesken, mutta palloa ei saa potkaista suoraan vastustajan maalialueelle. Jos pallo menee ulos pelialueelta, peli jatkuu joko heitosta tai potkaisemalla.

Rikkomukset

Rugbyn säännöt ovat melko joustavat, koska peli on kontaktiurheilua. Kuitenkin, jos pelaaja rikkoo sääntöjä, häntä rangaistaan. Pelaaja voi rikkoa sääntöjä esimerkiksi potkaisemalla tai lyömällä vastustajiaan tai estämällä heidän liikkumisensa. Rikkeestä rangaistaan joko vapaapotku, rankaisupotku tai jopa keltaisen tai punaisen kortin antaminen pelaajalle.

Tärkein rikos rugbyn säännöissä on eteenpäin syöttäminen. Pelaaja ei saa syöttää palloa eteenpäin, koska se katkaisee pelin. Pelaaja voi kuitenkin heittää pallon sivulle tai taaksepäin, tai potkaista sen eteenpäin.

Liikkuminen

Pelissä liikutaan juoksemalla tai kuljettamalla palloa. Pallon kantamiseen käytetään käsiä, mutta pelissä saa käyttää myös jalkoja potkuissa ja juoksuissa. Pelissä ei ole paitsiota, ja siksi pelaajat voivat liikkua vapaasti kentällä.

Pisteiden tekeminen

Rugbyn pisteet tehdään viemällä pallo vastustajan maalialueelle tai potkimalla pallolla se maalin yli. Maali tekee viisi pistettä, ja sen jälkeen rangaistuspotkusta tehty maali lisää kolme pistettä. Maalivaihtoehtoja on kaksi: yrittää maalitankoa kohti syöttäen tai kuljettaen palloa tai potkaista palloa maalialueelle ja sen jälkeen koskettaa sitä maahan.

Lopuksi

Rugbyn säännöt saattavat vaikuttaa monimutkaisilta pelin aloittaessa, mutta pelin seuraaminen selkeyttää sen perustoiminnan nopeasti. Jos olet kiinnostunut rugbystä, kannattaa seurata maajoukkueen otteluita ja liigan pelejä aktiivisesti. Rugbyn säännöt ovat joustavat ja se antaa pelaajille vapautta liikkua kentällä, mutta silti tärkeintä on, että sääntöjä noudatetaan ja pelin henki säilyy. Rugbyn säännöt voivat olla haastavia, mutta se on yksi maailman mielenkiintoisimmista ja ikonisimmista urheilulajeista!