Yanbu

Yanbu
ينبع البحر

Yanbu

Koordinaatit: 24°05′0″N, 38°0′0″E

Valtio  Saudi-Arabia
Provinssi Al Madinah
Väkiluku (2010) 233 236


















Yanbu' al Bahr (arab. ينبع البحر‎, Yanbu‘ al-Baḥr, myös yksinkertaisemmin Yanbu, Yambo tai Yenbo) on merkittävä Punaisenmeren satamakaupunki Al Madinahin provinssissa Saudi-Arabiassa. Se on myös huomattava teollisuuden keskus. Kaupunki on kasvanut etenkin 1970-luvulla aloitetun suuren kehityshankkeen jälkeen, mutta sen historia ulottuu paljon pidemmälle. Yanbun väkiluku oli vuoden 2010 väestönlaskennassa 233 236.

Maantiede

Paikallista katukuvaa. Yanbun vanhempia rakennuksia.

Yanbu sijaitsee Saudi-Arabiassa Al Madinahin provinssissa Hijazin alueella Punaisenmeren rannikolla. Matkaa Yanbusta Jeddaan koillisessa on noin 320 km ja Medinaan idässä noin 160 km. Kaupungilla on luonnonsatama, jota pohjoisesta suojaa mantere. Kuitenkin kuten monilla muillakin Punaisenmeren satamilla, koralliriutat tukkivat suuren osan sataman sisäänkäynnistä. Alkuperäinen kaupunki on sijainnut keitaalla sisämaassa päin, mutta myöhemmin asutus on keskittynyt rannikolle.

Historia

Varhaiset vaiheet

Historiallinen Yanbu on alkujaan sijainnut rannikolta hieman sisämaahan päin. Nimi Yanbu viittasi erityisesti lähteisiin jonkin matkaa sisämaahan päin kaupungin nykyiseltä paikalta Hijazin vuorilla pitkin Wadi al-Yanbua. Alkujaan paikan asutus on ollut tämän keitaan varassa. Kun keitaalta on alettu viedä taateleja myytäväksi muille alueille, syntyi asutusta myös nykyisen luonnonsataman paikalle. Yanbu al-Bahr eli "Yanbu meren rannikolla" kasvoi myöhemmin sisämaan Yanbua merkittävämmäksi keskukseksi. Ensimmäiset viittauksen Yanbun lähiseutuun historiallisissa lähteissä ovat peräisin antiikin kreikkalaisista teksteistä. Kreikkalaiset mainitsivat Kinana- tai Kinaidokolpites-nimisen heimon, joka asutti aluetta rannikolla nykyisestä Yanbusta kohti Jeddaa. Rooman valtakunnan aikana alueen poikki vietiin suitsukkeita, kuten frankinsensia ja mirhaa Jemenistä ja Dhofarista kohti Välimerta. Aelius Galluksen johtamat roomalaiset yrittivät vallata aluetta ja kokosivat joukkojaan "Iambiassa", eli Yanbussa.

Roomalaisten jälkeen alueella vaikuttivat muun muassa nabatealaiset ja Aksumin valtakunta. Monet alueen keidaskaupungeista olivat autonomisia kaupunkivaltioita. Bysantin valtakunnan kaudella Yanbu oli näistä autonomisista kaupungeista pohjoisin. Muita kaupunkeja pohjoisessa hallitsivat Bysantin vasallihallitsijat, kuten ghassanidit. Uskonnollisesti Yanbussa sijaitsi arabialaisille jumaluuksille kuten Manatille ja Suwalle omistettuja pyhättöjä. Islamilaisessa perimätiedossa aluetta hallinnut Beni Kelbin heimoliitto kuului Muhammadin ensimmäisiin tukijoihin. Islamissa Yanbu on myös Muhammadin uskollisena pidetyn aasin Duldulin hautapaikka. Kaupungilla oli myös läheiset kauppayhteydet Mekkaan ja Medinaan. Kaikki kolme kaupunkia olivat eri aikoina omien kauppiaidensa käytännössä autonomisia emiraatteja.

Islam

Myöhempinä vuosisatoina Yanbusta tuli tärkeä šiialainen ja erityisesti zaidilainen keskus. Samalla kun šiiat menettivät jalansijaa Mekassa, he saattoivat siirtyä Yanbuun. Yanbussa syntyneen Qatada ibn Idrisin onnistui jopa vallata Mekka ja perustaa uusi Mekan šarifien sukulinja, josta myös kaikki myöhemmät Mekan šarifit polveutuivat. Yanbusta lähtivät myös Marokkoon saapuneet niin sanotut šarifilaiset, jotka perustivat Marokossa ensin Sijilmassan ja nousivat myöhemmin 1500- ja 1600-luvuilla koko maan hallitsijoiksi, joista myös nykyinen Marokon kuningas polveutuu. Itse Yanbua uhkasivat 1500-luvun alussa Punaisellamerellä liikkuneet portugalilaiset. Egyptin mamelukit juuri kukistaneet osmanit tarjosivat suojelustaan, ja Yanbusta tuli heidän Punaisenmeren laivastonsa tukikohta. He hallitsivat lopulta koko Hijazin aluetta nimittämiensä kuvernöörien kautta.

1700-luvun lopulla Yanbua uhkasi Arabian niemimaalla vahvistuva saudien wahhabilainen valtio. Saudit olivat vallanneet Mekan ja Medinan vuonna 1803, mutta Egyptin hallitsija Muhammad Alinjoukot nousivat maihin Yanbussa vuonna 1811 ja kukistivat saudien joukot. Myöhemmin Yanbu ja muu Hijaz annettiin muodollisesti Osmanivaltion alaisen Muhammad Alin hallintaan. Hijaz kuului Egyptiin vuoteen 1840 saakka, jolloin osmanivalta palautettiin alueelle. Suezin kanavan avautuminen vuonna 1869 vähensi Yanbun sataman merkitystä meriteitse kulkevien kauppareittien ohittaessa sen. Samoin sen ohitti osmanien rakennuttama Hijazin rautatie, joka rakennettiin sisämaassa kulkenutta pyhiinvaellusreittiä pitkin. Osmanien hallinnollisissa uudistuksissa Yanbusta tehtiin kuitenkin kaupunki vuonna 1870.

Nykyaika

Arabikapinalliset kokoontuvat leirillä lähellä Yanbua.

Ensimmäisen maailmansodan aikaisen osmanivastaisen arabikapina aikana Yanbu oli arabikapinallisille tärkeä joukkojen kokoamisalue. Sen kautta uhattiin osmanien hallitsemaa Medinaa ja tuotiin täydennyksiä kapinallisille Britanniasta. Esimerkiksi Akaba ja lopulta Damaskos vallattiin Yanbusta lähteneillä joukoilla. Iso-Britannian tukemat arabikapinalliset ja turkkilaisjoukot taistelivat kaupungin hallinnasta joulukuussa 1917. Sodan jälkeen Hijazia hallitsivat hašemiitit, kunnes se liitettiin Saudi-Arabiaan vuonna 1925. Yanbu hyötyi liitoksesta, koska se pääsi osaksi suurempia markkinoita.

Saudit olivat myös valmiita sijoittamaan suuria summia rahaa Yanbun kehittämiseen. Vuonna 1975 Yanbussa aloitettiin yksi tuon ajan suurimmista kaupunkien kehityshankkeista. Yanbusta oli tarkoitus tulla Saudi-Arabian portti Välimerelle, Eurooppaan ja Amerikkaan. Samalla rakennettiin Jubail, joka palveli samaa tehtävää Aasian suuntaan. Kahden kaupungin kehittämiseen sijoitettiin ensimmäisen 10 vuoden aikana 250 miljardia dollaria. Alkuperäinen kaupunkisuunnitelma ennusti kaupungin asukasluvun kasvavan 135 000:een. Kasvu on myöhempinä vuosikymmeninä hidastunut esimerkiksi talousongelmien takia, mutta se on kuitenkin jatkunut.

Talous ja liikenne

Yanbun lentoaseman terminaali.

Yanbun satama on yksi maailman nykyaikaisimmista syväsatamista. Sataman kautta Saudi-Arabiaan tuodaan esimerkiksi suuria määriä elintarvikkeita ulkomailta. Yanbun öljyterminaalista viedään puolestaan ulkomaille Saudi-Arabian maaöljyä, joka tuodaan Yanbuun satoja kilometrejä pitkiä öljyputkia pitkin. Kaupungissa on öljynjalostamoja. Se on myös muuten tärkeä teollisuuden keskus. Yrityksiä kaupunkiin on houkuteltu esimerkiksi korottomilla lainoilla.

Yanbussa on oma pienehkö lentoasemansa. Maantiet yhdistävät kaupungin Medinaan ja kulkevat myös pitkin Punaisenmeren rannikkoa. Kaupungissa on myös Saudi-Arabian laivaston tukikohta.

Väestö

Nykyaikaista asuinaluetta.

Yanbun asukasluku oli Saudi-Arabian vuoden 2010 väestönlaskennan mukaan yhteensä 233 236. Heistä Saudi-Arabian kansalaisia oli 157 494 ja ulkomaalaisia 75 742. Vuonna 1993 sen asukasluku oli noin 40 000. Historiallisesti satamakaupungin asukasluku liikkui 4 000–5 000 välillä. Hijazin rautatien valmistuminen tosin pudotti sen aikanaan lukemaan 1 500.

Lähteet

  1. a b Number of inhabitants in cities with a population greater than (5000) people (xlsx) General Authority for statistics. Viitattu 30.10.2021. (englanniksi)
  2. a b c d e f g h i j Michael R. T. Dumper ja Bruce E. Stanley: Cities of The Middle East and North Africa, s. 387-390. ABC CLIO, 2007. ISBN 1-57607-919-8. (englanniksi)
  3. Anderson, Scott: Lawrence in Arabia: War, Deceit, Imperial Folly and the Making of the Modern Middle East, s. 234–258. Doubleday, 2013. ISBN 978-0-385-53293-8. (englanniksi)
  4. Yanbuʿ Encyclopaedia Britannica. Viitattu 30.10.2021. (englanniksi)
  5. P. J. Bearman, Th. Bianquis, C. E, Bosworth, E. van Donzel ja W. P. Heinrichs: The Encyclopedia of Islam New Edition, s. 281. Volume XI. Leiden: Koninklijke Brill, 2002. ISBN 90 04 12756 9. (englanniksi)

Aiheesta muualla