Arnold Böcklin

Tämän päivän artikkelissa puhumme Arnold Böcklin:stä. Arnold Böcklin on aihe, joka on viime aikoina herättänyt suurta kiinnostusta yhteiskunnassa. Siitä on tullut monille kiintopiste, joko sen nykypäivän merkityksen, päivittäisen elämän vaikutuksen tai historiallisen merkityksen vuoksi. Syntymisestään lähtien Arnold Böcklin on synnyttänyt kaikenlaisia ​​mielipiteitä ja se on ollut lukuisten tutkimusten ja tutkimusten kohteena. Tässä artikkelissa tutkimme Arnold Böcklin:n eri puolia, analysoimme sen vaikutuksia ja keskustelemme sen merkityksestä nyky-yhteiskunnassa. Epäilemättä Arnold Böcklin on aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi ja josta voi oppia paljon.

Arnold Böcklin
Rudolf Koller: Arnold Böcklin vuonna 1847.
Rudolf Koller: Arnold Böcklin vuonna 1847.
Henkilötiedot
Syntynyt16. lokakuuta 1827
Basel
Kuollut16. tammikuuta 1901
San Domenico Italia
Kansalaisuus Sveitsi
Taiteilija
Salanimi Bocklin, Arnold
Ala maalaustaide
Taidesuuntaus symbolismi
Kuuluisimpia töitä Kuolleiden saari (maalaus) 1883
Arnold Böcklin: Kolmas versio teoksesta Die Toteninsel (1883)

Arnold Böcklin (16. lokakuuta 1827 Basel, Sveitsi16. tammikuuta 1901 San Domenico, Italia) oli sveitsiläinen taidemaalari ja tärkeimpiä symbolismin edustajia kuvataiteissa. Böcklinin ehkä tunnetuin teos on Kuolleiden saari (saks. Die Toteninsel), josta hän maalasi useita variaatioita.

Böcklin maalasi runollisen tunnelman ja mystiikan täyteisiä maisemia sekä taruolentoja.[1] Böcklin opiskeli Düsseldorfin taideakatemiassa ja ystävystyi opiskeluaikanaan muun muassa saksalaisen taidemaalarin Anselm Feuerbachin kanssa. Aluksi hän edusti nimenomaan düsseldorfilaisen koulukunnan maisemamaalausta, mutta matkustellessaan eri puolilla manner-Eurooppaa hän tutustui syvemmin eri aikakausien taidesuuntauksiin. Näiden vaikutteiden ansiosta hänen töihinsä tuli yhä enemmän vertauskuvallisia ja mytologisia elementtejä.

Böcklinillä oli vaikutusta symbolismin muotoutumiseen ja leviämiseen etenkin Pohjoismaissa.[1] Myös monet surrealistit, kuten Salvador Dalí ja Max Ernst, tunnustivat Böcklinin edelläkävijäkseen ja pitivät häntä nerokkaana ja ironisena taiteilijana. Lisäksi metafyysisen kuvataiteen edustaja Giorgio de Chirico sai Böckliniltä runsaasti vaikutteita.

Böcklinin työt ovat innoittaneet myös säveltäjiä. Esimerkiksi Max Regerin Neljä sävellystä A. Böcklinin mukaan (saks. Vier Tondichtungen nach A. Böcklin op.128) kuvailee Böcklinin neljää eri teosta: Der geigende Eremit, Im Spiel der Wellen, Die Toteninsel ja Bacchanal. Teos Kuolleiden saari on inspiroinut lisäksi ainakin Andreas Hallénin, Wilhelm Stenhammarin ja Sergei Rahmaninovin sävellyksiä ja Val Lewtonin elokuvaa Tuhoon tuomittu saari.

Lähteet

  1. a b ”Böcklin, Arnold”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5

Aiheesta muualla