Codex Vaticanus

Tässä artikkelissa aiomme sukeltaa Codex Vaticanus:n kiehtovaan maailmaan, aiheeseen, joka on herättänyt monien ihmisten kiinnostuksen historian aikana. Codex Vaticanus on ollut keskustelun ja tutkimuksen kohteena eri aloilla psykologiasta tieteeseen, mukaan lukien historia ja kulttuuri. Tässä artikkelissa tutkimme Codex Vaticanus:een liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä ja kehityksestä sen vaikutuksiin nykypäivän yhteiskuntaan. Lisäksi analysoimme eri näkökulmia ja teorioita, jotka ovat nousseet esiin Codex Vaticanus:n ympärillä, sekä sen vaikutuksia jokapäiväiseen elämäämme. Valmistaudu astumaan Codex Vaticanus:n jännittävään maailmaan ja löydä kaikki, mitä tällä teemalla on tarjota!

Sivu Codex Vaticanus Graece 1209, B/03

Codex Vaticanus (Bibl. Vat., Vat. gr. 1209; Gregory–Aland nr. B tai 03) on vanhin,[1] arvokkain[2] ja parhaiten säilynyt Raamatun käsikirjoitus. Se on kirjoitettu kreikaksi pergamentille (vellum) majuskelikirjoituksella. Se on kirjoitettu Codex Sinaiticuksen tavoin 300-luvun alussa ja on peräisin Egyptistä tai Roomasta.[1] Käsikirjoitusta on säilytetty vuodesta 1448 Vatikaanin kirjastossa, mistä se on saanut nimensä.[2]

Codex Vaticanus sisältää suuren osan Vanhaa ja Uutta testamenttia. Vanhasta testamentista puuttuvat Ensimmäisen Mooseksen kirjan alku jakeeseen 1.Moos 46:28 saakka sekä psalmit 106–138.[2] Uudesta Testamentista puuttuu osia Heprealaiskirjeestä, pastoraalikirjeistä, Kirjeestä Filemonille sekä Ilmestyskirjasta.[1]

Lähteet

  1. a b c Benigni, Umberto: Codex Vaticanus The Catholic Encyclopedia. Vol. 4. New York: Robert Appleton Company, 1908.. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  2. a b c Kenyon, Frederic: Our Bible and Ancienct Manuscripts (verkkoversio) (Kenyon, F: Our Bible and Ancienct Manuscripts, Eyre and Spottiswoode, London, 1895, sivut 132–137) archive.org. Viitattu 14.7. 2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla