Cupola

Tässä artikkelissa käsittelemme aihetta Cupola, josta on tullut ajankohtainen nyky-yhteiskunnan eri alueilla. Tämä aihe on herättänyt keskustelua ja analyyseja eri yhteyksissä tieteen ja akateemisen alalta kulttuuri- ja sosiaalialalle. Tässä artikkelissa tutkimme Cupola:een liittyviä eri puolia ja näkökulmia ymmärtääksemme sen vaikutusta ja laajuutta nykyään. Yksityiskohtaisen ja tarkan analyysin avulla pyrimme tarjoamaan kattavan näkemyksen Cupola:stä ja käsittelemään sen vaikutuksia ja seurauksia jokapäiväisen elämän eri alueilla.

Cupola-moduuli Space Station Processing Facilityssä.
Taiteilijan näkemys Cupolasta ISS-asemaan kiinnittyneenä.

Cupola on Kansainvälisen avaruusaseman moduuli, näköalakupoli. Se laukaistiin kiertoradalle helmikuussa 2010 avaruussukkulalennolla STS-130. Se on ESAn rakennuttama ja italialaisen Alenia Spazion rakentama. Se valmistui syyskuussa 2004.

Aluksi Cupola asennettiin Unity-moduuliin. 15. helmikuuta 2010 moduuli siirrettiin Canadarm2-robottikäsivarren avulla kiinni Tranquility-moduuliin. 17. helmikuuta 2010 Terry Virts avasi ensimmäistä kertaa ikkunoiden suojakannet ja katsoi ensimmäistä kertaa Cupolan ikkunoista avaruuteen.[1][2]

Ominaisuudet

Asennettuna Cupola tarjoaa miehistölle mahdollisuuden nähdä suoraan roboteilla suoritettavia tehtäviä ja telakoituvia avaruusaluksia sekä tehdä Maa-havaintoja. Cupola-moduulissa on kuusi sivuikkunaa ja yksi kattoikkuna. Jokaisessa ikkunassa on sulkimet, joilla ne voidaan suojata mikrometeoriiteilta ja avaruusromulta. Moduuliin sijoitetaan toinen Canadarm2:n ohjausyksiköistä (Robotic Work Station eli RWS).

  • Korkeus 1,5 m
  • Halkaisija 2,95 m
  • Massa 1880 kg

Lähteet

Aiheesta muualla