De Stijl

Nykymaailmassa De Stijl:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe ihmisille ympäri maailmaa. Teknologian ja globalisaation myötä De Stijl:n merkitys ihmisten jokapäiväisessä elämässä on kasvanut, ja se on vaikuttanut muun muassa koulutukseen, työhön, politiikkaan ja terveyteen. Tästä syystä on tärkeää ymmärtää ja analysoida yksityiskohtaisesti, kuinka De Stijl muuttaa ja muokkaa maailmaa, jossa elämme, sekä mahdollisia seurauksia, joita tällä voi olla tulevaisuudessa. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti De Stijl:n vaikutuksia ja merkitystä nykyään sekä sen tarjoamia haasteita ja mahdollisuuksia nyky-yhteiskunnalle.

Gerrit Rietveld, Punainen ja sininen tuoli, 1917

De Stijl (hollantia = 'tyyli') oli pääasiassa hollantilainen taidesuuntaus ja taiteilijaryhmä, jonka perusti vuonna 1917 Leidenissä Alankomaissa taidemaalari ja arkkitehti Theo van Doesburg. Ryhmän muut jäsenet olivat taidemaalarit Piet Mondrian, Vilmos Huszár ja Bart van der Leck sekä arkkitehdit Gerrit Rietveld, Robert van 't Hoff ja J. J. P. Oud.

Ryhmä vaikutti 1920-luvun ajan ja hajosi van Doesburgin kuoltua vuonna 1931. Maalaustaide perustui aluksi neoplastisismille eli uusplastisismille, myöhemmin elementarismille. De Stijl suosi perusmuotoja, erityisesti kuutioita, pysty- ja vaakasuuntia. Esseessään Uusplastisismi (1920) Piet Mondrian esitti, että abstrakti taide ilmaisee parhaiten henkisiä arvoja. Se vaikutti funktionalismiin ja modernismiin.

Ryhmän piirissä julkaistiin myös lehteä De Stijl, vuodesta 1917.

Galleria

Katso myös

Aiheesta muualla