Erikoispikajuna

Tässä artikkelissa perehdymme Erikoispikajuna:n jännittävään maailmaan ja tutkimme sen monia puolia ja merkityksiä. Erikoispikajuna on aihe, joka on herättänyt kiinnostusta ja keskustelua läpi historian, ja siitä on tullut eri näkökulmien ja tieteenalojen kohtaamispaikka. Erikoispikajuna on jättänyt lähtemättömän jäljen yhteiskuntaan ja kulttuuriin aina sen alkuperästä nykyiseen vaikutukseensa. Näillä sivuilla uppoudumme Erikoispikajuna:n löytö- ja pohdiskelumatkalle, analysoimalla sen vaikutuksia eri yhteyksissä ja sen merkitystä ihmisten elämässä. Valmistaudu lähtemään kiehtovalle matkalle Erikoispikajuna:n läpi, jossa löydämme sen merkityksen ja merkityksen nykymaailmassa.

Erikoispikajuna oli VR-Yhtymän edeltäjän, Valtionrautateiden, käyttämä markkinointitermi Suomen suurimpien asutuskeskusten välillä liikennöiville nopeille henkilöjunayhteyksille. Kyseiset junavuorot tulivat aikatauluihin "Erikoiskiitojuna"-nimikkellä (EK) vuonna 1972. Erikoispikajunia niistä tuli vuonna 1973.[1] Erikoispikajunat liikennöivät Helsingistä Ouluun, Kontiomäelle, Joensuuhun, Jyväskylään ja Turkuun. Osalla erikoispikajunista on ollut markkinointinimi, tunnetuin näistä lienee Helsinki–Oulu-erikoispikajuna Lapponia. Aikatauluun tunnuksella EP merkittyjen junien suurin sallittu nopeus oli aluksi 120 kilometriä tunnissa, mutta nostettiin 140 kilometriin tunnissa vuonna 1981. Erikoispikajunien lisäksi liikennöi 1980-luvulla myös express-junat (EXP) Botnia Express Vaasaan ja Imatra Express Imatralle.[2]

Erikoispikajunat poistuivat aikatauluista 1990-luvun puoliväliin mennessä, jolloin ne korvattiin InterCity-junilla. Erikoispikajunat tekivät lyhytkestoisen paluun 1990-luvun lopulla, kun ns. viikonloppujunat muutettiin erikoispikajunavuoroiksi. Näitä vuoroja ajettiin kesään 2001 asti, jolloin hinnoilttelu-uudistuksen yhteydessä näistä erikoispikajunista tuli tavallisia pikajunavuoroja.[1]

Erikoispikajunat

Suomen rataverkolla ovat liikennöineet seuraavat nimetyt erikoispikajunavuorot:

Sekä seuraavat express-junavuorot:

Lisäksi liikenteessä oli vuoteen 2020 asti Suomen ja Venäjän kansainvälisessä henkilöliikenteessä kulkeva juna:

  • Tolstoi, Helsinki–Moskova -yöpikajuna (venäläisen standardin mukaisilla vaunuilla)

Aikaisemmin Helsingin ja Pietarin välillä kulki kaksi junaa. Niiden kulku loppui Allegro-junan liikenteen alkamisen myötä vuonna 2010:

  • Sibelius, Helsinki–Pietari
  • Repin, Helsinki–Pietari (venäläisen standardin mukaisilla vaunuilla)[3]

Lähteet

  • Erikoiskiitojunaliikenne alkoi 30 vuotta sitten. Resiina, Määritä ajankohta!

Viitteet

  1. a b Rautatie-UKK (kohta 3.2.11) Suomen Rautatiehistoriallinen Seura ry ja Museorautatieyhdistys ry. Viitattu 13.10.2012.
  2. http://vaunut.org/sarja/2579 vaunut.org, viitattu 7.12.2019
  3. Allegro-juna Suomessa VR. Arkistoitu 24.4.2012. Viitattu 13.10.2012.