Tämän päivän artikkelissa aiomme sukeltaa Heikki Järnefelt:n kiehtovaan maailmaan. Tutkimme sen alkuperää, sen merkitystä nykyään ja sen vaikutuksia yhteiskuntamme eri osa-alueisiin. Heikki Järnefelt on ollut tutkimuksen ja keskustelun aiheena vuosia, ja tässä artikkelissa yritämme valaista uutta valoa tähän jännittävään aiheeseen. Sen alusta lähtien sen nykyiseen kehitykseen tutkimme Heikki Järnefelt:n kaikkia puolia ja sitä, miten se on vaikuttanut tapaamme ajatella, elää ja suhtautua ympäröivään maailmaan. Valmistaudu lähtemään tähän jännittävään löytöjen ja tiedon seikkailuun!
Heikki Järnefelt (23. kesäkuuta 1891 Muuruvesi – 22. lokakuuta 1963 Helsinki[1]) oli limnologian tutkija ja professori.
Järnefeltin vanhemmat olivat taidemaalari Eero Järnefelt ja näyttelijä Saimi Swan. Eero Järnefelt kuului 1600-luvulla aateloidun Järnefelt-suvun Suomen kulttuurielämässä näkyvästi vaikuttaneeseen haaraan. Heikki Järnefeltin opiskelutovereihin kuului tuleva kirjailija F. E. Sillanpää, jonka kanssa Järnefelt opiskeli biologiaa Helsingin yliopistossa ja joka tuli tätä kautta osaksi Järnfeltien kotona Tuusulassa kokoontunutta seurapiiriä. Heikki Järnefelt lapsena on ikuistettu Eero Järnefeltin maalaukseen Taiteilijan poika (1897).
Heikki Järnefelt aloitti lapsuudenkotinsa Suvirannan vieressä sijaitsevan Tuusulanjärven ja sen eliöstön kenttätutkimukset vuonna 1914 keräten aineistoa järven kaloista, planktonista, pohjaeläimistä ja kalojen loisista. Hän kartoitti myös järven pohjamateriaalin ja rantakasvillisuuden. Useita vuosia kestäneiden Tuusulanjärven tutkimusten tulokset Järnefelt julkaisi 160-sivuisessa väitöskirjassaan vuonna 1921. Vuonna 1924 Järnefelt nimitettiin Helsingin yliopiston limnologian dosentiksi.
Järnefeltistä tuli Helsingin yliopiston ensimmäinen limnologian eli sisävesien tutkimuksen professori vuonna 1931, ja hän tutki 1930–1950-luvuilla Suomen järvien vesibiologiaa sadoissa eri järvissä. 1950-luvulla Järnefelt oli jäsenenä Suomen vesistöjen likaantumista tutkineesta vesiensuojelukomiteassa, joka jätti mietintönsä vuonna 1958.