Huonekärpänen

Tässä artikkelissa käsittelemme Huonekärpänen-aihetta eri näkökulmista ja lähestymistavoista, jotta voimme tarjota täydellisen ja yksityiskohtaisen näkemyksen tästä aiheesta, joka on niin tärkeä nykyään. Analysoimme sen vaikutuksia eri alueilla, sen kehitystä ajan mittaan ja haasteita, joita se asettaa nyky-yhteiskunnalle. Lisäksi tarkastelemme asiaa koskevia erilaisia ​​mielipiteitä ja näkemyksiä sekä mahdollisia ratkaisuja ja vaihtoehtoja, joita on ehdotettu asian ratkaisemiseksi. Tällä kattavalla analyysillä pyrimme tarjoamaan lukijoillemme laajan ja rikastuttavan yleiskatsauksen, jonka avulla he ymmärtävät paremmin Huonekärpänen:n tärkeyden ja monimutkaisuuden.

Huonekärpänen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kaksisiipiset Diptera
Alalahko: Kärpäset Brachycera
Osalahko: Muscomorpha
Yläheimo: Muscoidea
Heimo: Sukaskärpäset Muscidae
Alaheimo: Muscinae
Suku: Musca
Laji: domestica
Kaksiosainen nimi

Musca domestica
Linnaeus, 1758

Katso myös

  Huonekärpänen Wikispeciesissä
  Huonekärpänen Commonsissa

Huonekärpäset parittelemassa.

Huonekärpänen (Musca domestica) on yleinen noin senttimetrin kokoinen sisätiloissa viihtyvä kärpäslaji. Se pilaa ulostuksillaan ruokia ja viihtyy pilaantuvien jätteiden äärellä. Huonekärpänen on aikaisemmin ollut pahamaineinen tautien levittäjä. Kärpäsellä on suuret, lähes koko pään peittävät silmät, joten sitä on vaikea saada kiinni. Kärpänen munii mielellään pilaantuvaan jätteeseen, esimerkiksi huonosti hoidettuihin komposteihin ja käymälöihin. Kärpäsen elinikä on 2–4 viikkoa.

Kärpäsen paino on noin 12 milligrammaa ja suurin lentonopeus 7,2 kilometriä tunnissa.[1]

Huonekärpäsen saalistajia ovat ainakin: tunkiotylppö (Carcinops pumilio), Dendrophilus xavieria, Ophyra aenescens, Glyptholapsis confusa ja Macrocheles muscaedomesticae.[2]

Lähteet

Aiheesta muualla