Tässä artikkelissa perehdymme Joukkueenjohtaja:n kiehtovaan maailmaan ja tutkimme sen eri puolia, alkuperää ja mahdollisia vaikutuksia nyky-yhteiskunnassa. Joukkueenjohtaja on ollut kiinnostuksen ja keskustelun aiheena vuosien ajan, mikä on herättänyt uteliaisuutta ja huomiota niin asiantuntijoiden kuin harrastajienkin keskuudessa. Näillä sivuilla tarkastelemme sen kehitystä ajan myötä, sen erilaisia ilmenemismuotoja eri kulttuureissa ja sen vaikutuksia henkilökohtaisella ja kollektiivisella tasolla. Valmistaudu lähtemään löytö- ja pohdiskelumatkalle Joukkueenjohtaja:n ympärillä toivossasi laajentavan ymmärrystäsi ja tietoasi tästä jännittävästä aiheesta.
Joukkueenjohtaja johtaa asevoimissa noin 30 miehen vahvuista joukkuetta.
Suomessa joukkueenjohtaja on yleensä nuori upseeri (vänrikki – luutnantti) tai kokenut aliupseeri (ylikersantti – sotilasmestari).
Komento- ja huoltojoukkueen johtaja voi toimia oman toimensa ohella myös perusyksikön vääpelinä.
Tunnettujen sotaromaanien joukkueenjohtajia ovat esimerkiksi Erich Maria Remarquen teoksen Länsirintamalta ei mitään uutta korpraali Himmelstoss, joka toimii kasarmilla joukkueen kouluttajana mutta rintamalla aliupseerina, ja Tuntemattoman sotilaan vänrikki Koskela.
Elokuvissa esiintyviä joukkueenjohtajia ovat muun muassa Rukajärven tien luutnantti Perkola ja Platoon Leaderin luutnantti Jeff Knight.