Nykymaailmassa Ylikersantti on aihe, josta on tullut ajankohtainen nyky-yhteiskunnassa. Perustamisestaan lähtien Ylikersantti on ollut keskustelun, tutkimuksen ja ristiriitaisten mielipiteiden kohteena. Ajan myötä Ylikersantti:n merkitys on kasvanut, mikä on vaikuttanut merkittävästi jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Ylikersantti:n ympärillä olevia erilaisia lähestymistapoja ja näkökulmia sekä sen vaikutusta nykyään. Alkuperäistään nykyaikaisiin vaikutuksiin Ylikersantti on edelleen kiinnostava ja pohdittava aihe monenlaisille ihmisille ja ammattilaisille. Yksityiskohtaisen analyysin avulla pyrimme valaisemaan Ylikersantti:een liittyviä olennaisimpia näkökohtia, jotta voimme rikastuttaa tietoa ja rohkaista tietoista keskustelua tästä ilmiöstä.
Tässä artikkelissa tai sen osassa aihetta käsitellään lähinnä Suomen tai suomalaisten näkökulmasta. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelin näkökulmaa yleismaailmallisemmaksi. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. |
Ylikersantti (lyhenne ylik.[1]) on Suomen puolustusvoimissa käytössä oleva aliupseerien sotilasarvo. Ylikersantin arvomerkissä on neljä kapeaa kaluunakulmaa. Ylikersanttia alempi arvo on kersantti ja ylempi vääpeli.[2]
Ylikersantit toimivat muun muassa opetusaliupseereina, joukkueenjohtajina tai kouluttajina sekä vartio- ja sotilaspoliisialan ammattitehtävissä. Vaativimpia ylikersantin tehtäviä ovat puolustusvoimien pelastusalan tehtävät joita ovat pelastusaliupseeri ja pelastusmestari. Myös lentokone ja helikopteriasentajien tehtävissä on ylikersantteja.lähde?
Vuosina 1994–2007 reservin vänrikit / aliluutnantit palvelivat sopimussotilaana ylikersantin arvossa. Nykyään ylikersantti on kuitenkin reservin aliupseereille ja aliupseerin virassa palvelevien arvo.
Monissa anglosaksisissa maissa kuten Yhdysvalloissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa vastaava sotilasarvo on nimeltä staff sergeant. Yhdysvaltojen laivaston vastaava arvo on petty officer first class[3] ja Yhdistyneen kuningaskunnan kuninkaallisessa laivastossa petty officer.[4] Suomen merivoimien arvoja englanniksi käännettäessä käytetään yleensä yhdysvaltalaisia arvoja, koska arvorakenne on samankaltainen.lähde?